Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, İsveç, Norveç ve İtalya’yı kapsayan Avrupa turu, yalnızca diplomatik temaslardan ibaret değil; aynı zamanda değişen küresel dengelerin yarattığı baskının gölgesinde gerçekleşiyor. İran savaşı nedeniyle enerji piyasalarında ve tedarik zincirlerinde yaşanan belirsizlikler büyürken, özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki aksaklıklar petrol ve gaz piyasalarındaki dalgalanmayı artırmaya devam ediyor. Dünyanın üçüncü büyük petrol alıcısı olan Hindistan için bu tablo, enerji güvenliği konusunu kritik bir başlığa dönüştürdü.
Bu atmosferde Avrupa ayağı da dikkat çekiyor. Turun ikinci durağı İsveç’in Göteborg kentinde Modi, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Görüşmelerde ticaret, yatırımlar, savunma, teknoloji ve inovasyon başlıkları öne çıktı. Ancak temasların arka planında yalnızca iş birliği mesajları değil, küresel baskının yarattığı yeni zorunluluklar da hissedildi. Avrupa Birliği ile Hindistan arasında ocak ayında imzalanan ve Modi tarafından “anlaşmaların anası” olarak nitelendirilen serbest ticaret anlaşması, yaklaşık 2 milyar insanı kapsıyor ve küresel ekonomik çıktının dörtte birine karşılık geliyor. Tarafların bugüne kadarki en büyük ikili ticaret anlaşması olan bu adımın yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise ticaretin tek başına yeterli olmadığını açık şekilde vurguladı. “Bir sonraki adım mutlaka bir yatırım anlaşmasını hayata geçirmek olmalı” diyen von der Leyen, bunun ekonomik işbirliğinde eksik kalan “yapboz parçası” olduğunu söyledi.
Bu açıklamalar, küresel ticaretin giderek jeopolitik gerilimlerin etkisi altına girdiği bir dönemde Avrupa’nın da yeni ekonomik dayanaklar aradığını gösteren mesajlar olarak değerlendiriliyor.Uzmanlar da benzer bir tabloya dikkat çekiyor. Emekli büyükelçi Anil Wadhwa’ya göre Hindistan, Çin’den uzaklaşma eğiliminden fayda sağlayabilecek bir konumda bulunurken, Avrupa ile hızlanan ekonomik yakınlaşma yeni bir ivme oluşturuyor. Öte yandan Hindistanlı siyasetçi Shashi Tharoor, dünya düzenindeki kırılmaya işaret ederek “Trump döneminin çalkantılarının küresel normları sarstığı bir zamanda” Hindistan ve Avrupa ülkelerinin ortak çıkarlarının giderek daha fazla örtüştüğünü söyledi. Modi’nin Oslo’da düzenlenecek Hindistan-İskandinav Zirvesi’nde teknoloji, yenilenebilir enerji, savunma, uzay ve Arktik işbirliği başlıklarını ele alması bekleniyor.
Turun son durağı ise İtalya olacak. Ancak enerji krizlerinden sarsılan piyasalar, değişen ittifaklar ve küresel düzende artan belirsizlikler arasında bu ziyaretlerin verdiği en güçlü mesaj dikkat çekiyor.Hem Hindistan hem Avrupa, artık yalnızca yeni ortaklıklar kurmuyor; aynı zamanda değişen dünyanın baskısı altında bozulan ilişkilerinin yerine geçecek yeni bir denge arıyor.
Diğer İçerikler