Malta Başbakanı Robert Abela, ülkesinin Eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni resmen tanıyacağını açıkladı. Abela, bu açıklamayı İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın benzer yöndeki çıkışından sadece birkaç saat sonra yaptı. Fransa’nın da kısa süre önce Filistin’i tanımaya yönelik planlarını kamuoyuna açıklaması, Avrupa'da İsrail'e verilen desteğin azalarak diplomatik dengelerin Filistin lehine değiştiğine işaret ediyor.
Abela, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Tutumumuz, Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çabalarımıza bağlılığımızı yansıtıyor” ifadelerini kullandı.
Malta hükümeti, son aylarda hem kamuoyundan hem de sağ muhalefetten Filistin’i tanıma yönünde artan bir baskıyla karşı karşıyaydı. Temmuz ortasında muhalefet, hükümete Filistin’i derhal tanıma çağrısında bulunmuştu.
Başbakan Abela, Filistin’i tanıma planlarını ilk kez Mayıs ayında duyurmuş ve bunun Haziran’daki BM konferansında gerçekleşeceğini belirtmişti. Ancak söz konusu konferans daha sonraya ertelenmişti.
Mayıs ayında İrlanda, Norveç ve İspanya da Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıdıklarını açıklamıştı. Malta’nın bu kararı, Avrupa Birliği içinde Filistin’e verilen diplomatik desteğin giderek genişlediğine işaret ediyor.
Diğer İçerikler