MİT Başkanı Kalın Erbil'de Barzani ve Talabani ile Görüştü: Gündem “Terörsüz Türkiye” ve Bölgesel Güvenlik

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Erbil'de IKBY yetkilileriyle gerçekleştirdiği temaslarda İran-İsrail savaşı sonrası bölgesel dengeleri, terörle mücadelede atılacak adımları ve Türkmen toplumunun siyasi temsiliyetini ele aldı. PKK’nın silah teslimi gündemde.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Kuzey Irak’ın Erbil kentinde üst düzey temaslarda bulundu. Kalın; Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve IKBY Güvenlik Konseyi yetkilileri ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerde İran ile İsrail arasında patlak veren savaşın ardından bölgede ortaya çıkan siyasi tablo detaylı biçimde değerlendirildi. Taraflar, çatışmanın bölgesel güvenlik üzerindeki etkilerini ele aldı.

Masadaki en önemli başlıklardan biri ise “Terörsüz Türkiye” vizyonu çerçevesinde bölgesel terörle mücadele süreci oldu. Türkiye'nin, sınır ötesi güvenliği sağlamak ve terör örgütlerinin bölgedeki varlığını sona erdirmek amacıyla yürüttüğü strateji kapsamında, IKBY ile iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Görüşmelerde, bölgenin terörden arındırılması ve istikrarlı bir güvenlik yapısının oluşturulması için önümüzdeki dönemde atılacak ortak adımlar masaya yatırıldı.

Öte yandan, Irak Türkmenlerinin güvenliği ve siyasi süreçlerdeki etkinliği de gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı. MİT Başkanı Kalın, Türkiye’nin Irak’taki Türkmen toplumunun yanında olduğunu vurgulayarak, Türkmenlerin hem güvenlik hem de temsil düzeyinde haklarının korunmasına öncelik verileceğini ifade etti.

PKK silah teslim edecek

Öte yandan, 2 Temmuz’da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentinde düzenlenecek programla, belirli sayıda örgüt mensubunun silahlarını ilgili birimlere teslim edeceği bilgileri gündeme geldi.

Bu arada, ilk 50 kişilik PKK’lı grubun Irak’ta MİT’e teslim olduğu haberleri sosyal medyada yer aldı.

PKK’nin bu kararı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de TBMM’de DEM Partililerle tokalaşmasının ardından kamuoyunda başlayan tartışmalar ve Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın etkisiyle şekillendi.

Bu çağrının ardından örgüt, 3-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği 12. Kongresi’nde fesih ve silah bırakma kararı aldı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA