İsrailli yazar Ben Dror Yemini, Başbakan Binyamin Netenyahu ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben- Gvir ile Maliye Bakanı’nın izlediği savaş startejisinin İsrail’i çöküşe götürdüğünü söylüyor.
Yemini’nin Yediot Ahronot’ta yayımlanan makalesinde, “İsrail ordusu Gazze bataklığına saplandı, askerler ise adeta bir atış talim sahasındaki ördekler gibi hedef haline geldi.” İfadelerini kullandı.
“Hamas Bir Ahtapot Gibi Varlığını Sürdürüyor”
Yemini, savaşın ana hedefi olarak gösterilen Hamas’ın “henüz ortadan kaldırılmadığını ve hala bir ahtapot gibi varlığını sürdürdüğünü” belirtti.
Yemini, “Artık Hamas bir gerilla savaş örgütüne dönüştü. Bu durum, örgüt üyelerinin saklandığı, İsrail askerlerinin ise açıkta kaldığı bir dengesizlik oluşturuyor. Bu tablo Hamas’ın lehine işliyor.” diye yazdı.
İarailli analist ayrıca, Mısır’ın Gazze’nin yeniden inşası için sunduğu planı da hatırlatarak bu girişimin “siyasi bir aşamaya geçilmesini “öngördüğünü belirtti.
“Mısırın Gazze’nin Yeniden İnşası İçin Sunduğu Arap Planı”
Mısır, “Gazze’nin Erken İyileştirilmesi, Yeniden İnşası ve Kalkınması” başlıklı 91 sayfalık bir plan hazırladı.
Raporda İsrail’in Gazze’ye yönelik imha savaşından kaynaklanan toplam maddi hasarın 29,9 milyar doları bulduğu belirtilerek, en fazla etkilenen sektörün konut sektörü olduğunu ve toplam hasarın yüzde 53’ünü oluşturduğu ifade edildi.
Gazze Şeridi’nin caddelerinin 1190 kilometresinin tahrip edildiğini, ayrıca caddelerin ağır hasar gördüğünü raporda ortaya koyulduğunu ifade ettiler.
Sağlık sektöründe ise hasarın 1,3 milyar dolar olduğu, zararın ise 6,3 milyar dolar olduğunu belirttiler. Hastanelerin yüzde 50’si tamamen hizmet dışı kaldığı, 17 hastanenin de kısmen faaliyet gösterdiği ve bu durumun artan sağlık ihtiyaçlarını karşılamadığı kaydedildi.
Eğitim sektörü, ticaret ve sanayi sektörü, su ve kanalizasyon sektöründe de ciddi oranda hasarlar olduğunu raporda belirtmişlerdir.
Bu hasarlar göz önüne alınarak hazırlanan planda, Gazze’nin yeniden inşası için toplam ihtiyacın 53 milyar dolar olduğu, bunun 3 milyar dolarının “erken iyileşme” için 6 ayda kullanılması öngörüldüğü dile getirildi.
Raporda, Gazze Şeridi’nin 2030 yılına kadar olan 5 yıllık dönemde, yaklaşık 3 milyon insanın yaşayabileceği şekilde 3 aşamada yeniden inşa edilmesi için bir yol haritası ve acil kalkınma planı hazırlanması gerektiği vurgulandı.
Gazze Şeridi’nin Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu kaydedilen planda, Gazze’yi Batı Şeria’dan coğrafi olarak ayırma girişimlerinin daha fazla istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulunuldu.