Hamas Hareketi, bu sabah yaptığı açıklamayla, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 gün süreyle geçerli olacak ateşkes teklifine yönelik yanıtını Katar’da devam eden dolaylı müzakereler çerçevesinde arabulucu ülkelere ilettiğini duyurdu.
Hamas'ın Telegram kanalından yapılan açıklamada, “Hamas, az önce arabulucu kardeşlere ateşkes önerisine ilişkin yanıtını ve Filistinli grupların ortak yanıtını iletti” ifadelerine yer verildi.
Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan ve müzakereleri yakından takip eden iki Filistinli kaynak, Hamas’ın cevabında ateşkesin kalıcı hale gelmesine yönelik taleplerin ve önerilerde değişikliklerin yer aldığını aktardı. Hamas’ın öncelikli olarak, Gazze’ye insani yardımların engelsiz ulaşımı, İsrail’in askeri olarak çekilme planının netleştirilmesi ve savaşın kalıcı şekilde sona erdirilmesi yönünde güvence sağlanmasını talep ettiği belirtildi.
Görüşmelerle ilgili bilgi veren bir Filistinli yetkili ise Hamas’ın yanıtının genel anlamda “olumlu” bulunduğunu ifade etti. Aynı yetkili, Hamas’ın, İsrail’in çekilme haritalarında değişiklik yapılmasını istediğini, özellikle yerleşim bölgeleri ve Gazze’yi kuzey-güney doğrultusunda birleştiren Salahaddin Caddesi’nden çekilme talebinde bulunduğunu açıkladı. Hamas, İsrail güçlerinin sadece doğu ve kuzey sınırlarında en fazla 800 metre derinliğe kadar varlık göstermesine onay verebileceğini iletti.
Ayrıca Hamas, her canlı İsrail askeri karşılığında ömür boyu ve ağır hapis cezasına çarptırılmış Filistinli esirlerden daha fazla sayıda mahkûmun serbest bırakılması talebini de müzakerelere dahil etti.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Mısırlı bir kaynak ise, ateşkes anlaşmasının son aşamasına gelindiğini ve önümüzdeki günlerde açıklanabileceğini bildirdi. Kaynak, Hamas’ın öneriyi prensipte kabul ettiğini ancak teknik detaylar ve uygulama mekanizmalarına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Aynı kaynak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un Roma ziyaretinin ardından bölgeye gelerek anlaşmanın nihai onay sürecini yürüteceğini, ayrıca yardımların ulaştırılması ve güvenlik önlemlerinin koordinasyonu gibi konuları denetleyeceğini belirtti.
Gazze’ye yönelik insani yardım konusu, müzakere masasındaki en öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Güvenilir arabulucular konusundaki İsrail itirazlarının aşılmasının ardından, yardım dağıtımına dair altyapı anlaşmalarının tamamlandığı ve yardımların girişine ilişkin platformların oluşturulduğu bildirildi.
ABD ve Mısır’ın öncülüğündeki arabulucuların, olası ihlallere karşı anlaşmayı denetleyeceği belirtilirken, anlaşmanın ilk günlerinde özellikle İsrail tarafından ihlaller yaşanabileceği yönünde endişelerin bulunduğu, buna karşı çeşitli önlemlerin devreye alınacağı aktarıldı.
Yetkililer, anlaşmanın uygulanmasına dair nihai kararın önümüzdeki hafta başında açıklanmasının beklendiğini, yaşanabilecek olası gecikmelerin ise tarafların ihlal ihtimaline karşı aldığı önleyici tedbirlerin gözden geçirilmesinden kaynaklanabileceğini ifade etti. İsrail tarafının ise anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda anlaşmaya sadık kalma yönünde kararlılık sergilediği vurgulandı.