28 Ülke İsrail'in Gazze'deki "Acımasız Katliamını" Kınarken, İsrail Kalıcı Ateşkes Çağrılarını Reddetti

Gazze'deki insani kriz derinleşirken, uluslararası toplumun tepkisi farklı kanallardan geliyor. Aralarında İngiltere, Fransa ve Kanada'nın da bulunduğu 28 ülke, İsrail'in Gazzelileri "acımasızca öldürmesini" kınayarak savaşın derhal sona ermesi çağrısında bulundu. Öte yandan, 25 ülkenin "koşulsuz ve kalıcı ateşkes" çağrısına rağmen İsrail, bu talebi "gerçeklerden kopuk" olarak niteleyip reddetti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

28 Ülke İsrail'i Gazze Katliamı Nedeniyle Kınadı

Aralarında Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Yeni Zelanda ve Yunanistan'ın bulunduğu 28 ülke, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik eylemlerini kınayan ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Gazze'deki sivillerin çektiği acıların "yeni bir boyuta ulaştığı" vurgulanırken, İsrail hükümetinin yardım dağıtım modelinin "tehlikeli, istikrarsızlığı körükleyici ve Gazzelileri insanlık onurundan mahrum bırakıcı" olduğu belirtildi.

Özellikle, "yardımların damla damla dağıtılmasının ve en temel ihtiyaçları olan su ve gıdayı karşılamaya çalışan çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin acımasızca öldürülmesinin" kınandığı ifade edildi. Açıklamada, 800'den fazla Filistinlinin yardım ararken öldürülmesinin "dehşet verici" olduğu kaydedildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da hafta sonu yiyecek beklerken İsrail'in açtığı ateş sonucu 100'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 19'unun ise yetersiz beslenme sonucu öldüğünü duyurdu.

28 ülke ayrıca, İsrail'in Gazze'deki 2,1 milyonluk nüfusun tamamını güneydeki Refah bölgesinde sözde bir "insani yardım kentine" taşıma önerisinin kabul edilemez olduğunu belirterek, insanların "kalıcı olarak zorla yerinden edilmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğu" konusunda uyardı. Ülkeler, ateşkes çağrısı yaparken, "güvenlik ile barışa giden siyasi bir yolun açılması için daha fazla adım atmaya hazır oldukları" sinyalini verdi. Bu adım, çoğunlukla Filistin devletinin tanınması için bir işaret olarak yorumlanıyor.

İsrail'den Ateşkes Çağrılarına Ret

Öte yandan, İsrail, aralarında İngiltere, Avustralya, Fransa ve Kanada'nın da bulunduğu 25 ülkenin Gazze Şeridi'nde "koşulsuz ve kalıcı ateşkes" için yaptığı ortak çağrıyı reddettiğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun "Gazze'de sivilleri insanlık dışı şekilde öldürmesini kınayan" ortak bildirinin "gerçeklerden kopuk olduğu" öne sürüldü.

Açıklamada, insani yardım bekleyen Filistinli sivillerin öldürülmesini kınayan ve Tel Aviv yönetiminin yardım akışı üzerindeki ambargosunu kaldırmaya çağıran bildirinin "Hamas'a yanlış mesaj verdiği" iddia edildi. İsrail'in Gazze'de işgalini sürdürme ısrarı nedeniyle ateşkes müzakerelerinin çıkmaza girmesine karşın, açıklamada Doha'da müzakere edilen anlaşma taslağına Tel Aviv yönetiminin "evet" dediği ancak Hamas'ın "inatla reddettiği" iddiasına da yer verildi. Açıklamada ayrıca, Doha'da devam eden müzakerelerin hassas döneminde bu tür açıklamalardan kaçınmanın daha doğru olacağı savunuldu.

Gazze'de İnsani Durum Kötüleşiyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail ordusunun 20 Temmuz'da Gazze'nin kuzeyinde Birleşmiş Milletler'in yardım kamyonlarını bekleyen en az 67 kişiyi öldürdüğü bildirilmişti. Ayrıca, Gazze'nin başka yerlerinde yardım bekleyen 6 kişinin daha öldürüldüğü ve 150'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail ordusu ise olayla ilgili olarak "acil bir tehdidi" ortadan kaldırmak için "uyarı ateşi" açtıklarını ve can kaybı sayısını yalanladıklarını açıklamıştı.

BM İnsan Hakları Ofisi, Mayıs ayının sonundan bu yana yardım merkezlerinin çevresinde 674 cinayet kaydedildiğini, ayrıca BM ve diğer yardım konvoylarının güzergahlarında 201 cinayet daha kaydedildiğini belirtti.

Papa XIV. Leo da 20 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "savaşın barbarlığına derhal son verilmesi" çağrısında bulunarak "ayrım gözetmeyen güç kullanımına" karşı çıktı. İsrail, Hamas öncülüğündeki grupların 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne, 251 kişinin de rehin alınmasına yol açan saldırılara misilleme olarak Gazze'ye savaş açmıştı. Bu savaşın başından beri yapılan İsrail saldırılarında Gazze'de 59 bine yakın kişinin öldürüldüğü ve yüzbinlerce kişinin yerinden edildiği belirtiliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA