New York Times tarafından yürütülen bir araştırma, İsrail hükümetinin Eurovision Şarkı Yarışması’nı siyasi etki ve kamuoyu yönlendirme amacıyla kullandığını, yarışma süreçlerinde hem dijital kampanyalar hem de diplomatik girişimlerle geniş kapsamlı bir etki operasyonu yürüttüğünü ortaya koydu.
İsrail Hükümet Reklam Ajansı verilerine göre, İsrail, sadece 2024 ve 2025 yıllarındaki yarışmalar için milyon doların üzerinde harcama yaptı.
2024 Malmö yarışması öncesinde dışişleri bakanlığı ve "hasbara" ofisi, sosyal medya platformlarında doğrudan "oy verme promosyonu" için bütçe ayırdı. 2025 Basel yarışmasında Netanyahu dahil üst düzey yetkililer, izleyicilere bir adaya verilebilecek maksimum sayı olan "20 kez oy verme" çağrısında bulunan görseller paylaştı.
Verilere göre, bazı ülkelerde halk oylamasının sonucunu değiştirmek için sadece birkaç yüz kişinin organize şekilde 20’şer kez oy kullanması yeterli oldu. Örneğin, İspanya’da İsrail’in aldığı yüzde 33’lük devasa oy oranının, bu tür bir dijital seferberlikle tetiklendiği vurgulandı.
Öte yandan İsrail büyükelçiliklerinin, İsrail'in ihraç edilmesini tartışan Avrupa televizyon kanallarına ve dışişleri bakanlıklarına baskı yaptığı belirlendi.
İsrail’in yarışmayı bir propaganda aracına dönüştürmesine tepki gösteren İzlanda, İrlanda, Hollanda, İspanya ve Slovenya yarışmayı boykot etme kararı aldı.