Başörtülü Müslüman Kadınlara Hakaret Eden Şüpheli Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi

Sosyal medya platformlarında başörtülü kadınlara yönelik nefret içerikli ifadeler kullandığı gerekçesiyle gözaltına alınan Hatice Öncel, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, sosyal medya platformlarında başörtülü kadınlara yönelik ayrımcı ve nefret içerikli ifadeler kullandığı gerekçesiyle hakkında resen soruşturma başlatılan Hatice Öncel tutuklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Öncel, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkta ifadesi alınan şüpheli, tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine çıkarıldı.

Hakimlikte verdiği ifadede paylaşımı bilinçli yapmadığını ve pişman olduğunu öne süren Öncel, sözlerinin herhangi bir kesimi hedef almadığını savundu. Annesinin de başörtülü olduğunu söyleyen şüpheli, tahliyesini talep etti.

Ancak sulh ceza hâkimliği, Hatice Öncel'in "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işlediği kanaatine vararak tutuklanmasına karar verdi.

"Kapalılar imha edilsin" ifadesi nefret söylemi olarak değerlendirildi

Savcılığın sevk yazısında, şüphelinin TikTok hesabından yaptığı paylaşımda kullandığı ifadelerin yalnızca hakaret niteliğinde olmadığı, belirli bir toplumsal kesime yönelik açık nefret söylemi ve şiddet çağrısı içerdiği belirtildi.

Özellikle videoda yer alan "Kapalılar imha edilsin" ifadesinin, hedef alınan kesime yönelik ağır kin ve düşmanlığı körükleyici nitelikte olduğu, kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike oluşturabilecek bir nefret söylemi içerdiği vurgulandı.

Savcılık ayrıca, paylaşımın herkese açık şekilde yapılması nedeniyle suçun aleniyet unsurunun da oluştuğunu belirtti.

Başsavcılık resen soruşturma başlatmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda tepki çeken paylaşımın ardından resen soruşturma başlatıldığını açıklamış, ayrımcılığı ve nefreti teşvik eden söylemlere karşı gerekli adli işlemlerin kararlılıkla yürütüleceğini duyurmuştu.

Yapılan soruşturma sonunda Hatice Öncel, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA