Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen liderliğinde, Avrupa Birliği bünyesinde, üye devletlerin ulusal güvenlik ve istihbarat servislerinden bilgi toplayacak yeni bir istihbarat birimi kurulması planlanıyor.
Komisyon sözcüsü Paula Pinho’ya göre bu yapı, mevcut istihbarat verilerinin “daha iyi operasyonel kullanımını” hedefliyor ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) ile birlikte çalışarak kurumun kapasitesini tamamlayıcı nitelikte olacak.
Diplomatik kaynaklara göre ise bu girişim, Komisyon Başkanlığı için yetki alanını genişletme adımı olarak görülüyor. Bazı diplomatlar, yeni birimin hem EEAS içinde yetki çatışmasına yol açabileceğini hem de Brüksel-üye devletler ilişkilerinde “iki başlılık” sorunu yaratabileceğini belirtiyor.
Plan henüz 27 üye devlete resmi olarak sunulmadı. Ancak sürece bağlı olarak, ulusal istihbarat servislerinden geçici görevlendirmeler yapılması ve Komisyon Genel Sekreterliği bünyesinde yeni birimin oluşturulması öngörülüyor.
Komisyon yetkilileri, jeopolitik ortamın “zorlu bir jeopolitik ve jeoekonomik süreç” içinde olduğunu, bu nedenle güvenlik ve istihbarat kabiliyetlerinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
İstihbarat paylaşımı, AB ülkelerinde uzun süredir hassas bir konu oldu. Özellikle güçlü ulusal istihbarat servislerine sahip ülkeler ve gizli bilgi paylaşımına temkinli yaklaşan üyeler için bu tarz bir merkezileşme önerisi tartışmalı bulunuyor.
Yeni yapı, öncelikle sahada ajan gönderme gibi bir misyon üstlenmeyecek; daha çok ulusal verilerin analiz edilmesi, politika üretimi için kullanılması ve Avrupa düzeyinde koordinasyon sağlanması amacı taşıyacak.
Diğer İçerikler