Türkiye’nin Hamleleri Yunanistan ve İsrail’in Planlarını Altüst Etti

İsrail’in önde gelen yayın organlarından Mako.co.il, Türkiye’nin bölgede hem diplomatik hem askeri baskı kurarak Doğu Akdeniz enerji denklemini kendi lehine değiştirdiğini belirtti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İsrail basını, Türkiye’nin Akdeniz’de attığı stratejik hamlelerin, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın yürüttüğü milyarlarca dolarlık enerji ve altyapı projelerini sekteye uğrattığını yazdı. İsrail’in önde gelen yayın organlarından Mako.co.il, Türkiye’nin bölgede hem diplomatik hem askeri baskı kurarak Doğu Akdeniz enerji denklemini kendi lehine değiştirdiğini belirtti.

EastMed, IMEC ve Denizaltı Elektrik Hattı Riske Girdi

Haberde, İsrail’i Avrupa elektrik ağına bağlaması planlanan dev denizaltı kablosunun, Türkiye’nin sert tepkisi nedeniyle çıkmaza girdiği vurgulanıyor. Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması planlanan bu hattın, dünyadaki en uzun ve en derin denizaltı elektrik projelerinden biri olacağı belirtilirken, Türkiye'nin itirazları nedeniyle projenin akıbetinin belirsizleştiği aktarılıyor.

Aynı şekilde, İsrail’in doğalgazını Avrupa’ya taşıması hedeflenen EastMed Boru Hattı ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa taşımacılık koridoru olan IMEC projesi de Türkiye’nin karşı çıkışıyla ya durduruldu ya da ertelendi. İsrail basınına göre bu projelerin toplam yatırım değeri onlarca milyar doları buluyor.

“Trump’ın Erdoğan’a Yönelik Sözleri Yunanistan’ı Durdurdu”

Mako’nun haberinde yer alan dikkat çekici bir diğer iddiaya göre, projeyi sürdürmeye çalışan Atina hükümeti, Trump’ın Nisan ayında İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan için sarf ettiği “Onu seviyorum” sözleri sonrası projeye yönelik adımlardan vazgeçti.

Yunan güvenlik birimlerinin olası bir gerilime karşı hazırlık yaptığı, ancak sonunda geri adım attığı belirtilirken, bir Yunan yetkiliye dayandırılan şu sözler dikkat çekti:
“Eğer devam etseydik, Türkler kabloyu kesebilirdi. Bu durumda ya askeri karşılık verirdik ve iki NATO ülkesi savaşın eşiğine gelirdi ya da aşağılanmayı kabul ederdik.”

Great Sea Interconnector Projesi de Tehlikede

İsrail için hayati öneme sahip Great Sea Interconnector adlı projeye de dikkat çekilen haberde, İsrail ile Güney Kıbrıs arasında yaklaşık 330 kilometrelik bir denizaltı bağlantı ile 2.000 megavatlık çift yönlü elektrik akışı planlandığı, bu miktarın İsrail’in üretim kapasitesinin %10’una karşılık geldiği belirtildi.

Projenin ikinci ayağında hattın Güney Kıbrıs’tan Girit’e uzanması ve toplam uzunluğun 900 km’yi bulması hedefleniyordu. Projenin sadece Güney Kıbrıs-Girit ayağının maliyetinin 1.9 milyar Euro olduğu, bunun %35’inin Avrupa Birliği tarafından karşılanmasının planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Türkiye’nin Libya ve Suriye ile Anlaşmaları Yeni Bir Denklem Kuruyor

Haberde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkinliğini artırmak amacıyla 2019’da Libya ile imzaladığı deniz sınırı anlaşmasının, Yunanistan ve Mısır’ı devre dışı bıraktığı vurgulanırken, aynı zamanda Şam yönetimiyle deniz sınırlarına ilişkin gelişen ilişkilerin de İsrail ve Yunanistan’ı zor duruma düşürdüğü ifade edildi.

İsrail’e Stratejik Kayıp

İsrail basını, Türkiye’nin bu çok boyutlu hamlelerinin bölgesel dengeleri değiştirdiğini ve İsrail’in Avrupa ile enerji entegrasyonu hedeflerinin tehlikeye girdiğini yazdı. Özellikle acil durumlarda dış kaynaklı elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik planların sekteye uğraması, Tel Aviv açısından büyük bir stratejik kayıp olarak değerlendiriliyor.

Haberde son olarak şu uyarıya yer veriliyor:

“Türkiye’nin bu stratejik yaklaşımı, bölgedeki tansiyonu artırabilir ve İsrail’in enerji projelerini başarısızlığa uğratabilir.”

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA