Trump’ın “Büyük Güzel” Vergi Tasarısı Kongre’den Geçti, IMF’den Bütçe Uyarısı Geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatlerinin merkezinde yer alan ve "Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı" (One Big Beautiful Bill) adıyla anılan geniş kapsamlı vergi düzenlemesi, Kongre’nin her iki kanadından da geçerek yasalaşma aşamasına geldi. Ancak tasarının oluşturacağı mali yükle ilgili endişeler, özellikle Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıkça dile getirildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Trump’ın ekonomik ajandasının temel unsurlarından biri olan kapsamlı vergi indirimi tasarısı, Meclis’te yapılan oylamada çoğunluğun desteğini aldı. Oylama öncesi söz alan Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, tasarıya sert eleştiriler yöneltti. Jeffries’in sabaha karşı 04.53’te başladığı konuşma, 8 saat 44 dakika sürerek Meclis tarihindeki en uzun kesintisiz konuşma rekorunu kırdı.

Tasarının oylanmasında, Demokrat Parti üyelerinin tamamı ret oyu verirken, Cumhuriyetçi Parti'den iki milletvekili de karşı oy kullandı. Buna rağmen tasarı, 218 evet ve 214 hayır oyu ile Temsilciler Meclisi’nden geçti. Daha önce 1 Temmuz'da Senato’dan da onay alan tasarı, burada 50’ye 50 eşit çıkan oylamada Başkan Yardımcısı JD Vance’in lehte oy kullanmasıyla 51 oyla kabul edilmişti. Senato’daki oylamada üç Cumhuriyetçi senatör ret oyu vermişti.

“Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” adı verilen bu düzenleme, eyalet ve yerel vergi indirimlerinin artırılmasını, bahşiş ve fazla mesai gelirlerinden vergi alınmamasını ve 2017’de yürürlüğe giren vergi kesintilerinin süresinin uzatılmasını öngörüyor. Tasarının yürürlüğe girmesi için şimdi Başkan Trump’ın imzası bekleniyor.

IMF’den Net Uyarı: “Bütçe Açığı Daha da Büyür”

Tasarıya yönelik ilk uluslararası uyarı, IMF Sözcüsü Julie Kozack’tan geldi. IMF’nin Washington’daki basın toplantısında konuşan Kozack, söz konusu vergi indiriminin, ABD’ye kamu borcunu azaltması yönünde yapılan tavsiyelerle çeliştiğini söyledi.

Kozack, “ABD’nin bütçe açığını zaman içinde azaltması gerektiği konusundaki görüşümüz değişmedi. Bu tasarı ise kamu maliyesi üzerinde daha fazla baskı yaratacaktır,” dedi. ABD’nin borç/GSYH oranının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Kozack, bunun için erken mali konsolidasyon çağrısında bulundu. IMF, ABD’nin bütçe dengesini sağlamak için kullanabileceği çok sayıda politika seçeneği olduğuna dikkat çekerken, bu seçenekler üzerinde iç politikada uzlaşı sağlanmasının önemine de vurgu yaptı. IMF ayrıca, tasarının ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin, temmuz ayında güncellenecek olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda ayrıntılı şekilde ele alınacağını duyurdu.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA