Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) 12. Zirvesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde 7 Ekim 2025 tarihinde Gebele şehrinde düzenlendi. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Kırgız Cumhurbaşkanı Sadir Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katıldı.
Ortak Alfabe ve Ortak Ordu Konuları
Zirve sırasında liderler, Türk dünyasının kültürel ve askeri entegrasyonunu güçlendirmeyi amaçlayan iki önemli teklifi ele aldılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak alfabe konusunda Türkiye olarak ilk adımı attıklarını belirterek, Cengiz Aytmatov’un eserini ve Oğuznameler’i ortak alfabe ile bastıklarını ifade etti. Bu eserler, liderlere takdim edildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, TDT ülkelerinin 2026 yılında Azerbaycan’da ortak askeri tatbikat yapmalarını önerdi. Aliyev, son bir yılda Türkiye ile 25’ten fazla ortak tatbikat yapıldığını belirterek, bu tür işbirliklerinin bölgesel güvenliği artıracağını vurguladı.
Fetih Suresi’nin Okunması ve Duaya Katılım
Zirve programının sonunda, liderler Haydar Aliyev Kongre Merkezi’nde Fetih Suresi’ni birlikte okudular ve edilen duaya icabet ettiler. Bu manevi anın ardından, TDT Gebele Zirve Bildirisi, TDT+ Formatı Kurulmasına Dair Karar ve TÜRKSOY’un Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesine Dair Karar imzalandı.
Zirve, Türk dünyasının kültürel ve askeri işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen önemli adımların atıldığı bir platform oldu. Ortak alfabe ve ortak ordu konularındaki teklifler, bölgesel entegrasyonun önünü açacak nitelikte. Fetih Suresi’nin okunması ise, liderlerin birlik ve beraberlik mesajı verdiği anlamlı bir anı temsil etti.
Diğer İçerikler
Gazze’de Ateşkes Müzakerelerinin Bittiği Saatlerde İsrail Karasuları Açıklarında Akde..
Trump’ın Hevesi Kursağında Kaldı: 2025 Nobel Barış Ödülü Venezuela’lı Kadın Siyasetçi..
Geleneksel Hale Gelen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı Ankar..
Başbakan Sanchez’in Teklifi Üzerine İspanya Parlamentosu İsrail’e Silah Satışını Yasa..
Hindistan Genelkurmay Bakan Yardımcısı Mayıs Ayındaki 4 Günlük Savaşta Yenilmelerinin..
BM Gazze’de 54 Bin Çocuğun Yetersiz Beslenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olduğu Konusu..