Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırıları “soykırım” olarak nitelendiren tarihi bir karara imza attı. Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleştirilen oturumda, Gazze’deki ağır insani kriz ve gazetecilerin hedef alınarak öldürülmesi ele alındı.
Türk heyetinin farklı partilerden üyelerinin yanı sıra Avrupalı vicdan sahibi parlamenterlerin girişimleriyle kabul edilen karar, Avrupa Konseyi tarihinde bir ilk olarak kayda geçti. “Gazze’deki Yıkıcı İnsani Durum ve Gazetecilerin Öldürülmesinin Son Bulması İçin Acil Çağrı” başlıklı önerge, üçte iki çoğunlukla kabul edildi. Böylece Gazze’de 2 yıldır süren saldırılar, Avrupa Konseyi kayıtlarına ilk kez “soykırım” olarak geçti.
BM Raporuna Atıf: İsrail Soykırım Gerçekleştiriyor
Önergede, Birleşmiş Milletler nezdinde kurulan bir komisyonun 16 Eylül’de yayımladığı rapora atıf yapılarak, İsrail’in Gazze’de “soykırım” gerçekleştirdiği tespiti vurgulandı. Kararın bu rapora dayanarak alınması, uluslararası hukuk açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
Milletvekili Göka: “Gözlerimizin Önünde Soykırım Yaşanıyor”
AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka, oturumda yaptığı konuşmada Gazze halkının bombardıman, açlık ve toplu katliamlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Gözlerimizin önünde bir soykırım gerçekleşiyor” dedi.
“Avrupa Sessiz Kaldı” Eleştirisi
Göka, Holokost’tan çıkarılması gereken derslerin unutulduğunu, antisemitizmin ise İsrail’in katliamlarını meşrulaştırmak için araçsallaştırıldığını söyledi. “İsrail’in sömürgeci yayılmacılığı hem uluslararası sistemi hem de bölgesel istikrarı tehdit ediyor” diyen Göka, Avrupa kurumlarının iki yıl boyunca İsrail’e hesap sorma çağrılarını reddederek “eşi benzeri görülmemiş bir vahşet karşısında sessiz kaldığını” ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de yaptığı uyarıyı hatırlatan Göka, “Hesap verilebilirliğin göz ardı edilmesi yalnızca Gazze ve Batı Şeria’yı değil, küresel düzenin temellerini de sarsacaktır” dedi.
Diğer İçerikler
Esrarengiz Dronelar Yine Almanya’da Hava Trafiğini Durdurdu, Almanlar Rusya’yı Suçlad..
Finlandiya Savunma Bakanı Rusya’ya Karşı Drone Duvarı Yapmak için Zamanla Yarıştıklar..
Putin Trump’ı Uyararak TOMAHAWK Füzeleri’nin Ukrayna’ya Naklinin İlişkileri Bozabilec..
Macaristan, AB Üyesi Ülkelerin, Kararları Tek Başına Veto Etme Kuralının Değiştirilme..