Rusya’nın başkenti Moskova’da Ermeni emekli istihbarat albayı Gevorg Minasyan ve Türkolog Angela Simonyan’ın kaleme aldığı “Hakan Fidan: Türkiye’nin Gelecekteki Muhtemel Cumhurbaşkanının Portresine Çizgiler” adlı kitabı yayımlandı.
Kitap mağazası Biblio-Globus’da yapılan tanıtımda konuşan Minasyan ve Simonyan, Dışişleri Bakanı Fidan’ın gelecek vadeden bir Türk siyasetçisi olduğunu belirterek, kitapta onun “kimlik kodu”nu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Minasyan, “Bu bilgiler, uluslararası ilişkiler, diplomasi ve güvenlik alanlarında pratik faydalar sağlayabilir” dedi.
Kitapla ilgili yayınlanan basın açıklamasında, “Bu kitap, Türkiye’nin önde gelen istihbarat teşkilatı MİT’in eski Başkanı ve şu anki Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hakkında açık kaynaklara dayanılarak kaleme alındı. Kitapta Fidan’ın hayatı ve mesleki yolculuğu anlatılıyor. Ayrıca Fidan’ın, İngiltere, ABD ve Türkiye’nin istihbarat sistemlerinin karşılaştırmalı analizini konu alan yüksek lisans tezi de ek olarak yer alıyor” bilgisi verildi.
Açıklamada Minasyan’ın, Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Servisi’nden emekli olduğu kaydedilerek, “1996-2022 yılları arasında örgütte çeşitli operasyonel ve idari görevlerde bulundu. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Terörle Mücadele Merkezi’nde Ermenistan Cumhuriyeti’nin temsilciliğini yaptı” denildi.
Açıklamada, “Kitabın ön sözü, istihbarat teşkilatı emeklisi, Türkiye uzmanı Albay Aleksandr Poltavskiy tarafından yazıldı. Kitapta ayrıca emekli Rusya Dış İstihbarat Servisi albayı, Moskova Devlet Uluslararası Üniversitesi MGIMO Uluslararası Sorunların Uygulamalı Analizi Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Andrey Bezrukov ve siyaset bilimci Prof. Dr. Aleksandr Svarants’ın değerlendirmeleri de yer alıyor” bilgisi verildi.
Minasyan, 2011 yılından itibaren Fidan’ın faaliyetlerini dikkatle takip ettiğini anlatarak, “Kimliği çok ilgi çekici. Adını ilk kez Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nde çalışırken duydum. O zamandan beri Fidan’ın kimliği sürekli ve sistematik olarak medyada yer almaya başladı” dedi.
Ermenistan istihbaratının Fidan’ın faaliyetlerini dikkatle takip ettiğini belirten Minasyan, “Albay Karen Parunakyan yakın arkadaşımdı. Tüm hayatını Türk gizli servislerine yönelik mücadeleye adamıştı. Her buluştuğumuzda, ‘Fidan’a dikkat etmemiz lazım. O çok ciddi bir figür. Türkiye’deki siyasi zirveye yükselişini izlemek gerekiyor’ derdi. Kitabı ona adamaya karar verdim çünkü Fidan’ı ilk fark eden Karen’dı” diye konuştu.
Fidan’ın bugün Türk siyasetinde önemli bir politikacı olduğuna dikkat çeken Simonyan da “Uzun süre gölgede kaldı. Dışişleri Bakanı olarak göreve gelmesiyle Türkiye, hem geleneksel hem de yeni istikametlerde savunma sanayini ve stratejik ortaklıklarını güçlendirerek daha bağımsız bir dış politika inşa etmeye başladı. Fidan, Türkiye’nin dünyadaki stratejik vizyonunu şekillendiren adam” dedi.
Siyasi uzman Andrey Areşev, Fidan’ın Suriye ile ilgili faaliyetlerine değinirken, “Durumun Türkiye lehine dönmesi için elinden geleni yaptı. 2014-2015 yıllarında ateşkesin sağlanmasının ardından, o dönem Fidan’ın başkanlığında olan Türk gizli servislerinin doğrudan çabalarıyla bu altyapının nasıl kurulduğunu hatırlıyoruz. Bunun ciddi sonuçlar doğurduğunu görüyoruz. Şok edici değilse de birçok kişi için sürpriz olan ve Orta Doğu’da, Suriye’de ve çevresinde köklü değişikliklere yol açan bir sonuç ortaya çıktı” dedi.
Diğer İçerikler