NATO Zirvesi Sonrasında Konuşan Alman Şansölyesi ABD Başkanı Trump’ın Taleplerinde Haklı Olduğunu Söyledi

Ankara'da düzenlenen tarihi NATO Zirvesi'nin ardından basına açıklamalarda bulunan Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, ABD Başkanı Donald Trump'ın ittifak üyesi Avrupa ülkelerine yönelik savunma harcamaları eleştirilerine hak verdi. Geçmişteki Amerikan başkanlarının ricalarının kulak arkası edildiğini belirten Merz, artık Avrupa için "bedavacılık" (free-riding) döneminin sona erdiğini ve Trump'ın sert yaklaşımının sonuç verdiğini itiraf etti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Ankara'daki liderler zirvesinin ardından Alman gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şansölye Friedrich Merz, ittifak içindeki yük paylaşımına dair oldukça samimi ve özeleştiri içeren açıklamalarda bulundu. Trump'ın sıklıkla sert bir tonla baskı uyguladığını kabul eden Merz, mevcut tablonun sorumlusunun Avrupalı müttefikler olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

"Son Amerikan başkanları kibar bir şekilde bize, 'Lütfen, nihayet kendi savunmanız için biraz daha fazla yapın' diye rica ettiler, ancak Avrupa genelinde bu talepler büyük ölçüde kulak arkası edildi. Şimdi ise oldukça açıkça 'Yeter artık' diyen bir Amerikan başkanı var. Ve onu suçlayamam. Sadece sayılara bakın: Birleşik Devletler NATO savunma kaynaklarının yaklaşık yüzde 80'ini harcıyor, oysa Avrupa sadece yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor. Bu durum her zaman kabul edilemezdi."

Merz, önceki ABD başkanlarının yük paylaşımı konusundaki diplomatik çabalarının başarısız olduğunu, Trump'ın ise bunu "yeter artık" diyen agresif bir yöntemle yapmasına rağmen sonuç aldığını vurguladı. Alman lider, Avrupalıların bedavacılık döneminin bittiğini, artık herkesin kendi güvenliği için sorumluluk almaktan başka çaresi kalmadığını belirtti.

Almanya Silahlanma Bütçesini 4 Yılda İkiye Katlıyor

Şansölye Merz, her ne kadar Trump'ın eleştirilerindeki haklılık payını teslim etse de zirve öncesinde ve esnasında ABD liderine Almanya'nın attığı devasa adımları hatırlattıklarını ifade etti. Trump'ın Truth Social platformu üzerinden Almanya'yı doğrudan hedef alan "yetersiz harcama" eleştirilerine değinen Merz, bu iddialarda kullanılan verilerin güncel olmadığını savundu. Almanya, savunma bütçesini önümüzdeki dört yıl içinde tam iki katına çıkararak tarihinin en büyük askeri yatırım hamlesini gerçekleştirirken, Berlin yönetimi yasal borçlanma sınırını esneterek 2025-2029 dönemi için savunma harcamalarına 378 milyar avroya kadar ek kredi ve borçlanma muafiyeti sağladı. Bu sayede 2029 yılına kadar klasik savunma harcamalarının GSYH’nin yüzde 3,5'ine, siber güvenlik ve altyapı dahil genişletilmiş harcamaların ise yüzde 5'e ulaştırılması hedefleniyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA