İngiltere Başbakanı Starmer: Orta Doğu'da Kalıcı Barış İçin İki Devletli Çözüm Şart

Keir Starmer, "İki devletli çözüm olmadan Orta Doğu'da kalıcı bir barış ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum." diyerek, Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekti ve ateşkesin önemine vurgu yaptı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail ile Filistin arasında iki devleti çözüm olmadan Orta Doğu'da kalıcı bir barış ihtimaline imkân vermediğini söyledi. Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Londra'da yaptıkları görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Starmer, Gazze'de yaşananlara ilişkin, "Gazze'deki durum tamamen kabul edilemez. Ateşkese, şu an yapılmayan bir şey olan yardımların hızla girişine ve esirlerin salıverilmesine ihtiyacımız var. Bunu sağlamalıyız." diye konuştu.

İşçi Partisi ve hükümetinin uzun zamandır barışa katkı sağlayacak bir sürecin parçası olarak Filistin devletini tanımayı savunduğunun altını çizen Starmer, "Bizim pozisyonumuz hala aynı. İki devletli çözüm olmadan Orta Doğu'da kalıcı bir barış ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Starmer, şu noktada odaklarının diplomasi ve yardımların girişine imkan sağlayacak ateşkesin sağlanması olduğunu aktardı.

Enerji güvenliği konusunu da ele aldıklarını söyleyen Starmer, Ukrayna konusunda ise, "İngiliz halkının güvenliği Ukrayna'dan başlar. Gönüllüler Koalisyonu toplantısına, ABD'den temsilcilerin de katılımıyla başkanlık ettik. Merkezi Paris'te olacak Çok Uluslu Ukrayna Gücü'nün planlarını duyuruyoruz." dedi.

Starmer, barış görüşmesi zamanı geldiğinde barışı destekleyeceklerini belirtirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barışa yanaşmadığını, bu nedenle Ukrayna'ya daha fazla destek vereceklerini vurguladı.
İngiltere ve Fransa'nın Avrupa'daki iki nükleer güç olarak kıtanın güvenliği ve barışını sağlamada önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Starmer, gerektiğinde Avrupa'nın savunulması için hazır bulunacak güçlerin toplam sayısının 50 bin olduğunu ifade etti.

Starmer, Savunma Bakanı John Healey'in de açıkladığı nükleer güç konusunda ortak çalışmalara değinerek, "Bugünden itibaren hasımlarımız Avrupa'yı tehdit ettiklerinde bu iki milletten güçlü bir karşılık alacaklarını bilecekler." dedi.
 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA