Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak'ın yeni Başbakanı Ali Zeydi arasında gerçekleşen telefon diplomasisinde, Ankara-Bağdat hattındaki ilişkilerin geleceği masaya yatırıldı. Görüşmede, Türkiye ile Irak arasındaki köklü ikili münasebetlerin yanı sıra bölgeyi yakından ilgilendiren kritik ve küresel konular etraflıca değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki yeni yönetim döneminde de iki ülke arasındaki stratejik ve komşuluk bağlarını çok daha ileri noktalara taşımayı arzu ettiklerini net bir şekilde ifade etti.
Enerji, Savunma ve Ulaştırma Hamlesi
Görüşmenin en önemli başlıklarını iki komşu ülke arasındaki ekonomik ve askeri ortaklıklar oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın özellikle enerji arz güvenliği, savunma sanayii projeleri ve bölgesel ulaştırma koridorları alanlarında devasa bir iş birliği potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu potansiyelin hayata geçirilmesinin hem iki ülke refahına hem de Orta Doğu'nun istikrarına büyük katkı sağlayacağı vurgulandı.
Görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stratejik iş birliği alanlarını ve bölgesel denklemleri daha kapsamlı ve yüz yüze istişare etmek amacıyla Irak Başbakanı Ali Zeydi’yi resmi bir ziyaret kapsamında Türkiye’ye davet etti.
Pezeşkiyan ile Washington-Tahran Mutabakatı Masaya Yatırıldı
Ankara'nın yoğun telefon diplomasisinin bir diğer ayağını ise Tahran oluşturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmede Türkiye-İran ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldı.
Görüşmede, İsviçre'de İran ile ABD arasında varılan tarihi mutabakat ve sağlanan ilerlemeler değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, taraflar arasında varılan uzlaşmanın son derece memnuniyet verici olduğunu belirterek, Türkiye olarak bu kritik sürecin kalıcı bir barışla sonuçlanması adına elden gelen her türlü yapıcı desteğin sağlanacağını ifade etti.
"Müzakereleri Sabote Etmek İsteyenlere Karşı Dikkatli Olunmalı"
Yeni dönemde bölgesel barışı ve istikrarı güçlendirecek adımlar atmanın bölge ülkeleri için hem önemli hem de gerekli olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomatik süreci baltalamak isteyecek aktörlere karşı kritik bir uyarıda bulundu. Erdoğan, barış arayışlarını ve yürütülen hassas müzakereleri sabote etmek isteyen odaklara karşı son derece dikkatli ve uyanık davranmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.
Telefon görüşmesinde bölgesel güvenlik mimarisinin yanı sıra iki komşu ülkenin refahını artıracak adımlar da konuşuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile İran arasındaki ticari, mali ve enerji iş birliğini daha da geliştirmek ve mevcut mekanizmaları güçlendirmek amacıyla somut adımlar atmayı kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Diğer İçerikler