ABD’nin Yaptırım Uyguladığı BM Filistin Özel Raportörü Albenese Nobel Ödülüne Aday Gösterildi

Slovenyalı AP milletvekili Matjaz Nemec, Gazze’deki soykırıma karşı sesini yükselten BM Raportörü Francesca Albanese’yi 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterirken, ABD’nin Albanese’ye uyguladığı yaptırımlar BM tarafından “tehlikeli bir emsal” olarak nitelendirildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Nemec’ten Albanese’ye Nobel Barış Ödülü önerisi

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Matjaz Nemec, Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese’yi 2026 Nobel Barış Ödülü için önerdiğini duyurdu ve parlamenterlerden destek istedi. İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı sesini yükselten Slovenyalı vekil Nemec, Strazburg’daki AP Genel Kurul toplantıları sırasında sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Nemec, Albanese’nin çalışmalarını överek, “Albanese, Gazze ve Batı Şeria’daki durumla ilgili mesajları ve BM Özel Raportörü olarak yayınladığı raporlarla, kanıtlanmış gerçeklere ve argümanlara dayanarak soykırımcı İsrail hükümetine karşı yaptırım talep eden milyonlarca insanın sesi oluyor,” dedi.

Avrupa ve ABD’deki birçok politikacının sessiz kalarak soykırıma ortak olduğunu vurgulayan Nemec, şunları ifade etti: “Albanese, özellikle Avrupa ve ABD’deki siyasetin ikiyüzlülüğüne karşı bir denge unsuru. Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinli katliamını sona erdirme çabaları beklenirken, çoğu politikacının desteklediği, hoş gördüğü ve görmezden geldiği ikiyüzlülüğe karşı bir denge unsuru. Albanese, 1,5 yıldır Gazze ve Batı Şeria’da akıl almaz boyutlarda terör ve insanlık dışı muameleye maruz kalan Filistin halkına yönelik vahşetin ilk sesidir.”

Nemec, “Albanese’yi 2026 Nobel Barış Ödülü için öneriyor, AP üyelerini imza atmaya davet ediyorum,” ifadesini kullandı.

ABD’den Albanese’ye yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Albanese’nin yaptırım listesine alındığını duyurmuştu. Rubio, yaptığı paylaşımda, “Bugün, BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü Francesca Albanese’ye, UCM’nin ABD ve İsrail’in yetkilileri, şirketleri ve yöneticilerine karşı harekete geçmesini sağlamaya yönelik gayrimeşru ve utanç verici çabaları nedeniyle yaptırım uyguluyorum,” dedi. Yaptırımlar, Albanese’nin geçen hafta yayımladığı ve Microsoft, Alphabet, Amazon ve Palantir gibi şirketlerin İsrail’in Filistin topraklarını işgaline destek sağladığı iddiasıyla askeri donanım, gözetleme teknolojisi ve altyapı temin ettiğini belirten raporunun ardından geldi.

BM’den ABD’ye “tehlikeli emsal” tepkisi

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, ABD’nin Albanese’ye yönelik yaptırımlarını “tehlikeli bir emsal” olarak nitelendirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında, “ABD’nin Francesca Albanese’ye uyguladığı yaptırımlara tepkimiz, Özel Raportörlere yaptırım uygulanmasının tehlikeli bir emsal olduğudur,” dedi. Dujarric, Albanese’nin rolünü açıklayarak, “Albanese, tüm özel raportörler gibi, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne rapor veren bağımsız bir insan hakları uzmanıdır. Genel Sekreter (Antonio Guterres) onların veya çalışmalarının üzerinde hiçbir yetkiye sahip değildir,” diye ekledi. Üye devletlerin kendi görüşlerine sahip olma ve Özel Raportörlerin raporlarına katılmama hakkına sahip olduğunu belirten Dujarric, “Özel Raportörlere veya herhangi bir BM uzmanına ya da yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların kullanılması kabul edilemez,” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Albanese’yi kişisel düzeyde destekleyip desteklemediği sorusuna Dujarric, “Genel Sekreter, BM İnsan Hakları raportörlerinin çalışmalarına saygı duyar,” yanıtını verdi ve ekledi: “Çalışmaları son derece önemli. İnsan Hakları mimarisinin son derece önemli bir parçası” diye vurguladı.  Dujarric, üye devletlerin BM Şartı’na uygun davranmasının önemini vurgulayarak, “BM Şartı’nı imzalayan üye devletleri Şart ile etkileşime girmeye çağırıyoruz,” dedi. Ayrıca, BM’nin ABD Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea’nın mektubuna yanıt verme sürecinde olduğunu bildirdi.

İsrail’in işgali ve ABD’nin tutumu

ABD, uzun süredir İsrail’in Filistinlilere yönelik devam eden işgalini ve soykırımını desteklediği için eleştiriliyor. İşgal, Ekim 2023’ten bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 57.000’den fazla insanın ölmesine neden oldu.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA