ABD’nin Bölgeyi Terk Etmesi Gerektiğini Vurgulayan İran Meclis Başkanı Bölgenin Siyasi ve Ekonomik Güvenliğinin Müslüman Ülkeler Tarafından Sağlanması Gerektiğini Açıkladı

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Ortadoğu’daki istikrarsızlığın temel kaynağının yabancı askeri varlığı olduğunu belirterek, ABD güçlerinin bölgeyi tamamen terk etmesi çağrısında bulundu. Kalibaf, bölgenin siyasi ve ekonomik güvenliğinin ancak Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğiyle tesis edilebileceğini vurguladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran’da düzenlenen parlamento oturumunda bölgedeki askeri tırmanış ve Washington-Tahran arasındaki savaşın gidişatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Al Arabiya'nın aktardığı habere göre Kalibaf, Batılı güçlerin ve özellikle ABD’nin bölgeye müdahalesinin yalnızca yıkım ve kaos getirdiğini savundu. Kalibaf, "Bölge ülkeleri artık bir yol ayrımındadır; ya yabancı güçlerin dayattığı güvensizliğe boyun eğecekler ya da kendi kaderlerini ellerine alacaklar" dedi.

Kalibaf konuşmasında, ABD’nin Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'ndeki askeri tahkimatının hiçbir meşruiyeti olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "ABD bölgeyi derhal terk etmelidir. Bölgenin siyasi ve ekonomik güvenliği, dışarıdan ithal edilebilecek bir meta değildir. Bu güvenlik ancak bölge devletleri ve Müslüman ülkeler tarafından, kendi öz kaynakları ve stratejik iş birlikleriyle sağlanmalıdır."

Ekonomik ve Siyasi Özerklik Vurgusu

Meclis Başkanı, bölgedeki ekonomik istikrarın sağlanması için Müslüman ülkeler arasında bir "Ekonomik Güvenlik Bloku" oluşturulması gerektiğini savundu. Trump yönetiminin İran'ın enerji altyapısına yönelik saldırılarını "ekonomik terörizm" olarak nitelendiren Kalibaf, Müslüman komşu ülkelerin bu saldırganlığa karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti. Kalibaf’a göre, Körfez’deki petrol ve ticaret yollarının korunması için yabancı donanmalara değil, bölgesel bir güvenlik mimarisine ihtiyaç duyuluyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA