Lee Jae‑myung’un 3 Haziran 2025 tarihinde düzenlenen erken seçimde Güney Kore'nin 21. Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ABD ve NATO ile ilişkilerinde mesafeli ve dengeye dayalı dış politika izlemeye çalıştığı görüldü.
2021'den beri “Bireysel Uyumlu Ortaklık” programı çerçevesinde NATO ile askeri işbirliğini derinleştiren Güney Kore’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Lee Jae Myung Lee, 24-25 Haziran 2025 tarihlerinde düzenlenen NATO Zirvesi'ne katılmama kararı aldı ve zirveye katılmadı. Lee'nin selefi Yoon Suk Yeol, Hint-Pasifik Dörtlüsü'nün (IP4) bir parçası olarak Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile art arda üç NATO zirvesine katılmıştı.
Lee Jae‑myung’un NATO zirvesine katılmaması selefleri ile politik tutum farklılığına işaret ediyor.
Jae‑myung, NATO ve ABD ile stratejik ittifakını korurken; buna ek olarak Çin, Rusya ve Kuzey Kore ile diplomatik kanalları güçlendirmek, ABD ile geleneksel ittifak çerçevesiyle çelişmeyen ama daha bağımsız ve dengeci bir çizgi izlemeye yönelmiş görünüyor. Bu dış politikada, Çin, Kuzey Kore ve ASEAN gibi aktörlerle alternatif eksenler kurarak ABD etkisine karşı manevra alanı oluşturma niyeti öne çıkıyor.
Bu politika, bölgesel diyaloğu güçlendirmeyi amaçlayan NATO destekli bir diplomatik çerçeve olan Kuzeydoğu Asya Barış ve İşbirliği Girişimi'ni (NAPCI) başlatan eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin güvenlik ve dış politikası ile taban tabana zıttır.
Çin için Güney Kore, ABD'nin Çin'i kuşatma cephesinde "en zayıf halka"
"Camp David Anlaşması" ile temsil edilen Kore-ABD-Japonya işbirliği dışında, Güney Kore Quad veya AUKUS gibi herhangi bir güvenlik ittifakının üyesi değil. Çin, Güney Kore'yi ABD'nin Çin'i kontrol altına almak için yürüttüğü cepheleşme stratejisinde "en zayıf halka" olarak görüyor.
Çin hala Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı ve ABD çıkarları için bu ortaklığın yara almasını Güney Koreliler istemiyor.
Öte yandan Lee'nin göreve başlama konuşması da dahil olmak üzere, iki Kore arasındaki askeri yardım hatlarının ve diğer iletişim kanallarının yeniden başlatılması gündeme geldi. Yeni Güney Kore yönetiminin Koreler arası gerilimi azaltma anlaşmasına karşılıklı dönüşü gündemine alması sürpriz olmayacak.
Sol kökenli yeni cumhurbaşkanı ABD’yi işgalci gören ifadeler kullanmıştı
Cumhurbaşkanı Lee, sol eğilimli bir siyasetçi ve kampanya dönemlerinde milliyetçi söylemle ABD’yi eleştiren hatta ABD askerlerini “işgalciler” olarak tanımlayan bir dil kullandığı biliniyor.
ABD’nin Güney Kore’deki otoriter rejimleri (Park Chung-hee, Chun Doo-hwan) desteklemesi sebebiyle ülkede anti-Amerikancı damar güçlüdür. ABD’nin Kore genelinde halen 28.000 askeri ve üsleri bulunması, savaş zamanında Güney Kore ordusunun komutasının ABD'ye bağlı olması, halkta sömürge oldukları duygusunu besliyor.
Halkta ABD sempatisi azalıyor
Eski devlet başkanı Yoon'a yönelik ilk azil kararında, onu "Kuzey Kore, Çin ve Rusya'yı düşmanlaştırmak" ve "Japonya merkezli tuhaf bir dış politikaya bağlı kalmakla" suçlanması Güney Kore’deki değişimi göstermekteydi.
Yaşlı kuşaklar (50+) ABD’yi net müttefik olarak görmeye devam ederken gençlerde (18–30 yaş) arasında Çin ve ABD’ye eşit mesafede durma eğilimi daha belirgin. Genç kuşaklar çok kutupluluğa yönelim gösteriyor.
Diğer İçerikler