Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Erdoğan'ın "Nükleer Çıkışı"nın Anlam ve Önemi

09 Eylül 2019
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 100. yıldönümünde yaptığı "Birilerinin elinde, hatta birden fazla olmak üzere, nükleer başlıklı füzeler var. Ama benim elimde olmasın, ben bunu kabul etmiyorum.
Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok" çıkışı ile yepyeni bir jeopolitik hamle daha yaptı.

Erdoğan, daha önce de nükleer silaha sahip olan ve olmayan ülkeler arasındaki eşitsizliğe işaret etmişti. ,İsrail'in sahip olduğu nükleer askeri kapasiteyi bölgede "bir korkutma ve kışkırtma aracı" olarak kullanmasını eleştirdiği biliniyordu.
Erdoğan’ın Türkiye'nin de savunmasını geliştirmek için" nükleer başlıklı füze" edinmesi gerektiğini söylemesi yeni bir adım.

Bu söylemin amacı ne olabilir?

1)Türkiye'nin askeri güç projeksiyonunu yükseltecek bir milli hareket başlatmak.
2) "adaletsiz dünya düzenine" getirdiği "Dünya beşten büyüktür “eleştirisini yeni bir argümanla beslemek.

Türkiye atom bombası yapabilir mi? Bir bilene atom bombası yapımını sordum: 
"Nükleer silahın ve nükleer santralların ham maddesi uranyumdur. Uranyum tabiatta U-235 ve U-238 olmak üzere iki biçimde bulunur. Nükleer reaktörlerde ve atom bombasında çok az hafifi olan U- 235 kullanılır. Uranyum zenginleştirme nedir? 25 ton uranyum madeninden (toprak) 50 kilogram uranyum elde edilir. Saflaştırılmış bu uranyuma "sarı pasta" denmektedir. Bu süzülür, 350 gram ilk etapta kullanılabilir U-235 elde edilir. Bir nükleer silah yapımı için veya nükleer reaktörde kullanım için 60 kg. U 235 gereklidir.
Dolayısıyla, bir atom bombası yapmak için 4 bin 300 ton maden işlemek gereklidir.
Uranyum zenginleştirme basamakları: İşe yarayan U-235 elde etmek, iğne ile kuyu kazmaktan zor ve meşakkatlidir.
Birinci aşamada, Uranyum hexaflorid gazı elde edilerek çok düşük bir basınç altında çok ince yüzlerce süzgeçten geçirilir. Bu işlem yüzlerce kez tekrarlanarak her adımda biraz daha U-235 yoğunluğu artırılır. İkinci aşamada, uranyum tetraklorit haline getirilerek elektriksel olarak yüklenir, U-235 yoğunluğu artırılır. Bu işlem de yüzlerce kez tekrarlanmaktadır. Üçüncü aşamada yüzlerce kez santrifüj uygulaması ile U-235 biraz daha ayıklanır. U235 miktarı %1,5 ile % 4 arasında artırılır. Dördüncü aşamada, U235 miktarı %1,5 ile % 4 arasında artırılan malzeme nükleer santral için yakıt çubuğu yapımında kullanılır.
Kendi yapımımız zenginleştirilmiş nükleer yakıt çubukları yapıp, reaktöre yerleştirdikten sonra... U235 zenginleştirme oranını %99 seviyesine çıkartırsanız,  Atom Bombası yapabilirsiniz'' 

Bir bilen,’gerekirse yaparız. Uluslararası kontrol sıkı ama Türkiye bölgesel güç ise, ne olursa olsun yapmak zorunda kalırsak yaparız. Türkiye atom bombası yapacak imkân ve bilgiye sahiptir. "Türkiye'de 5 bin ton kadar uranyum cevheri olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'nin en büyük şansı BOR ve TORYUM'dur. Toryum doğrudan nükleer yakıt olarak kullanılamaz. Ama nükleer santrallerin en temiz yakıtıdır. Nükleer reaktörlerde uranyum yerine kullanılması düşünülmektedir. İstanbul Küçükçekmece'de her tür donanım var. Türkiye artık bir sürü teknoloji yönetiyor. İş başa düşünce, hızlı bir şekilde gaza basabiliriz. Akkuyu nükleer santralı 2022 de devrede olacak. Sinop kurulacak. Nükleer santrallar hayati alt payı demektir. Bilgi ve beceri yaratır. Nükleer silah öncesi tüm imkân ve yeteneklerimiz var."

Atlasjet kazası ve toryum...

Isparta'da 30 Kasım 2007'de düşen Atlasjet davası sürerken, Türkiye'nin TORYUM MADENİ araştırmalarını yürüten beyinlerle ilgili gizem kaldırılamadı. İsyan etmemek mümkün mü?
Kaza, Türkiye'nin çok az bilinen 120 TRİLYON DOLARLIK bir TORYUM zenginliğini ortaya çıkarmıştı. 'Toryum' projesi üzerinde çalışan Prof.
Dr. Engin Arık, Prof.
Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Özgen Berkol Doğan, Mustafa Fidan ve Engin Abat'ı Isparta'daki kazada kaybetmiştik. Nur içinde yatsınlar.

Isparta’da şüpheli kaza da (Bana göre yabancı istihbarat operasyonu) Türkiye için önemli bir proje için çalışan 6 bilim insanını kaybettik. Bu bilginler Türkiye'nin iç ve dış borçlarını defalarca ödeyeceğini söyledikleri bir maden üzerinde çalışıyorlardı. Uçakları düşüyor aniden... Bilginlerimizin sunacakları bildiri ile ilgili kayıtlar, şahsi notlar, ortada yok, kayıp. Böyle önemli bir bilgi üzerinde çalışan bilginlerin kayıtlarına ne oldu? Ülkemizi ilgilendiren bu bilgilerin uçağı imal eden şirket ajanları tarafından  toplanıp götürüldüğü değerlendiriliyor.

TÜRKİYE TORYUM ZENGİNİ

ÇOK ÇOK ÖNEMLİ, TORYUM, TIPKI URANYUM GİBİ BİR NÜKLEER HAMMADDESİ...

Dünyada yaygın bir rezerve sahip olan toryum, son yıllarda geleceğin yakıtı olarak belirtiliyor. Türkiye, geleceğin yakıtı olarak dillendirilen toryumda dünyanın ikinci rezervini sahip.

Nükleer santrallerin en temiz yakıtı. Türkiye'nin sahip olduğu düşünülen toryum rezervi enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti. 120 trilyon dolar...
 Toryum, Türkiye'deki enerji sorununu tamamen çözecek bir element. Çünkü Türkiye kendine ebediyen yetecek bir toryum rezervine sahip. Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin ton. Bunun 790 BİN TONU TÜRKİYE’DE.

Eskişehir’deki bilinen rezervler bin yıl boyunca Türkiye’nin elektrik enerjisini karşılayabilir, Enerji bağımsızlığımızı sağlar.

Son yıllarda toryum yakıtlı nükleer santrallerle ilgili bir canlanma söz konusu. Bu bakımdan, toryum Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından da önemli. Türkiye’nin cari açığının en önemli iki nedeninin enerji kaynakları ve ileri teknoloji ürünlerin ithalatı olduğunu biliyoruz… Türkiye toryum sayesinde kendi yakıtını kullanarak enerji üretebilir. Toryum reaktörleri 2030’lu yıllarda dünyada ana enerji kaynağı olmaya aday. Dünyanın yüzde 60 üzerindeki rezervi Türkiye’de olduğundan gelecekte toryum yakıtlı nükleer reaktörler açısından Türkiye makûs talihi yenecektir.

Hangi ülkede ne kadar nükleer başlık var?

Dünya üzerinde ne kadar nükleer silah olduğuna ilişkin bilgiler derlendiğinde nükleer silah sayısının 14 bin 995'e kadar çıktığı tahmin ediliyor. Bu silahlar genelde 'caydırıcı güç' olarak görülüyor ve elinde bu silahları bulunduran ülkeler askeri güç olarak diğer ülkeler üzerine ciddi baskı ve hâkimiyet kuruyor.

Rusya:

Listenin başında 6 bin 850 nükleer başlığa sahip Rusya var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkenin nükleer cephaneliğini tek başına kullanmaya karar verme yetkisine sahip.

Ülkenin nükleer silah programının ayrıntılarıyla ilgili çok az bilgi var. Ancak açık kaynakların verdiği bilgilere göre, Putin, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte yaklaşık 11 kg ağırlığında bir "Cheget" (nükleer çanta) taşıyor.

Putin’in hiç ayırmadığı ve nereye giderse beraberinde götürdüğü ‘nükleer çantası’ (nuclear briefcase) adı verilen çantada nükleer saldırılara karşı erken uyarı sistemi ve nükleer saldırı emrinin verileceği şifreler yer alıyor. Çanta olası bir nükleer saldırıya karşı çabuk ve etkili bir şekilde cevap verebilmek için geliştirildi.

ABD:

İkinci sıradaki ABD'nin 6 bin 450 nükleer silahı bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'ye danışmadan nükleer füze fırlatma yetkisi bulunuyor.

Trump'ın “Benim masamda onunkinden (Kim Jong-Un) çok daha büyük ve güçlü bir buton var ve daha iyi çalışıyor.” ifadeleri ABD senatosunda tartışmalara yol açmıştı.

Bazı senatörler, askeri yetkililerin 'körü körüne her emri yerine getiremeyeceğini' belirtirken bir başka senatör şöyle konuştu: "Hiç kimse, insanlığın yarattığı en tehlikeli silahı tek başına kullanma gücüne sahip olmamalı."

Fransa:

İlk nükleer denemesini 13 Şubat 1960 tarihinde yapan Fransa, 24 Ağustos 1968’de de hidrojen bombası elde etti. Yine aynı sene Amerika’nın yardımı olmadan ilk hidrojen bombasını üretti. Halen yaklaşık 300 adet nükleer başlığa sahip olduğu sanılıyor.

Fransa’da da nükleer saldırı kararı Fransız Cumhurbaşkanı’nın elinde. Cumhurbaşkanı aynı Rusya’da ve ABD'de olduğu gibi nükleer kodlarıın içinde bulunduğu bir çanta taşıyor ve olası ciddi bir tehdit karşısında bu silahları kullanma yetkine sahip.

İngiltere:

İlk nükleer denemesini 3 Ekim 1952'de gerçekleştiren Birleşik Krallık, 8 Kasım 1957’de de hidrojen bombası elde etti. Son verilere göre İngiltere’de yaklaşık 225 adet nükleer başlık bulunuyor.

İngiltere'nin nükleer cephanesine 'Trident' deniliyor ve füzelerin atılmasına ilişkin karar verme yetkisi ülkenin başbakanına veya onun belirlediği milletvekiline ait.

Yeni bir başbakanın göreve başladığında yazdığı dört "son çare mektubu" Birleşik Krallık'ın nükleer cephaneliğinin bir bölümünü oluşturan Vanguard denizaltılarına veriliyor.

Söz konusu denizaltıların ülke ile irtibatlarının kesilmesi ve ülkenin saldırıya uğraması halinde, o mektupta verilen talimatlar takip ediliyor. Mektupların içeriği çok gizli ve her seçimde yok ediliyor.

Çin:

Çin'in nükleer lansman protokolü hakkında fazla bilgi bulunmuyor. Çin, 16 Ekim 1964’te ilk füzyon, 17 Haziran 1967’de ise ikinci füzyon denemesini başarıyla gerçekleştirdi. 1964 ile 1996 yılları arasında 45 nükleer test yapan ülkenin şu anda 280 adet nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor.

Pakistan:

İlk nükleer testini 1998'de gerçekleştiren Pakistan'ın 140-150 civarında nükleer silaha sahip olduğu sanılıyor. Pakistan’da başbakan, Nükleer Komuta Makamı’na başkanlık yapıyor ve dolayısıyla nükleer silahı kullanma yetkisi de ona ait.

Hindistan:

Hindistan'ın 130 ila 140 nükleer sliah başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. İlk nükleer test ülkede 1974'te gerçekleştirildi. Hindistan’da 'nükleer düğmeye basma’ yetkisi başbakana ait. Ülkenin başbakanı, düşmana karşı bir nükleer saldırı yetkisine sahip tek organ olan Nükleer Komuta Makamının (NCA) "siyasi konseyine" başkanlık ediyor.

İsrail:

İsrail’de nükleer başlık sayısının yaklaşık 80 adet olduğu düşünülüyor. İsrail'in nükleer politikaları hakkında çok az bilgi var. Ancak çok sayıda uzman ülkenin nükleer cephaneliğinin tek bir kişi tarafından kontrol edilmediğini ve "sıkı bir sivil kontrol sistemine" tabi olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası toplum, bu ülkenin nükleer silahlara sahip olduğundan şüphe etmiyor. Ancak İsrail, nükleer silahlara sahip olup olmadığı hakkında hiçbir zaman resmi açıklama yapmadı.

Kuzey Kore:

Sık sık yaptığı füze denemeleriyle gündeme gelen Kuzey Kore'nin ise 10 ila 20 nükleer silah başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA