Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Emperyalist Batı'ya Karşı Türkiye'nin Alternatifleri

03 Eylül 2018
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Trump’a çok kızsak ta bir açıdan çok memnun olmalıyız. Çünkü Amerikan hegemonyasına son vermekte olan YENİ DÜNYA DÜZENİ inşasına hizmet ediyor. Dünya tek kutuplu ABD’den Çok Kutuplu hale geliyor. ABD ve Avrupa,  birbirinden uzaklaşıyor. BİRLEŞİK AVRUPA parçalanıyor. Asya gücünü arttırıyor.

Bu Yeni dünyada Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan liderliğinde Bağımsız Türkiye, bölgesel güç konumunu tahkim ediyor. Emperyalist Amerika ve Avrupa, hegemonyası geriledikçe, Türkiye kendi ağırlığını koyabildiği yeni süreçlerin kapısını açıyor. Avrasya’nın kalpgahında Türkiye, hem yeni eksenlerin oluşumunu sağlıyor hem de Türkiye, dağıtılmış Müslüman Dünya’yı birlikte harekette etkiliyor.

Bir gerçekte, ABD gerilese bile, uluslararası düzende bir köşe taşı, Avrupa Birliği (AB)Almanya-Fransa çekişmesine yol açsa bile, bir köşe başı. Rusya ve Asya’dan yükselen Çin yeni köşe başları.

Jeopolitik hamleleri çok iyi yapan Başkan Tayyip Erdoğan-Türkiye’miz de KÖŞE BAŞI OLMA şansını arttırıyor. Gelişen Alternatiflerimizin yeni ışıklarına bakınız:

1)BRICS-T oluşumu ve Asya Türk Devletleri ile entegrasyon.

2)Orta Doğu ve Afrika Boynuzunda DERİNLİK KAZANMAK

3)Müslüman Ülkeler Birliği’nde Başaktör oluş,

4)Balkanlar, Kafkasya, Doğu Akdeniz satrancında, ŞAH HAMLESİ YAPMA şansımızın artışı…

Bu Yeni Süreçlerde, çağa uygun BAŞKANLIK MODELİMİZLE, diplomatik, ekonomik, askeri araçlarımızı Kullanıyoruz.

İşte bu özelliğimiz sonucu, ABD’nin çizgiyi aştığı yerde,  Avrupalılar, YENİ AKTÖR TÜRKİYEMİZE dönmek zorunda kalıyorlar. BRICS-T yolunda yürüdükçe, ASYA TÜRK DEVLETLERİ daha rahat biçimde kurmakta olduğumuz entegrasyona katılıyor. Kazakistan-Türkiye-Rusya işbirliği, Çin’de ses getiriyor.

Nitekim Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan Türkiye, Özbekistan Cumhurbaşkanları KARDEŞLİK RESİMİ’NE dikkatle bakınız.

Özbekistan ve Kırgızistan’da Başkan Tayyip Erdoğan’a sarılan kollar, Türkiye’mizin ağırlığına çok iyi örnektir.

Erdoğan-İlhan Aliyev kardeşliği, Kafkaslarda, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan hattını tahkim ediyor. Filistin’e, Gazze’ye kol kanat olan Erdoğan, Müslüman halklar arasında sevgi hilali oluyor… Katar, Kuveyt, İran, Irak bağlantılarımız, Basra Körfezinde yankı buluyor.

Uluslararası işbirliğine ve hukukun üstünlüğüne inanan, çok taraflılığın yararlarına ikna olmuş devletlerin dengelerin de Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, takip edilen, öncülük yapan lider. Kurduğumuz BİRLİKLER KİMSEYE KARŞI DEĞİL. HEDEFİMİZ, ÇOK KUTUPLU DÜNYA’NIN KÖŞE BAŞI OLMAK…

KIRGIZİSTAN’DAN ESEN RÜZGÂRLAR

Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi, YENİ DÜNYA İNŞASININ önemli bir virajında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın çok dikkatle ve özenle hazırlanmış konuşmaları, geleceğin köşe başlarına işaret ediyordu.

Erdoğan,’Son dönemde uluslararası teamül, prensip ve kuralların hoyratça ihlal edildiği dönemden geçtiğimizi üzüntüyle belirtmek isterim. Bazı ülkeler, uluslararası meselelerin çözümünde diplomasi, diyalog ve çok taraflılık yerine; tehdit, baskı ve şantajı öne çıkarmaya çalışıyorlar” “diyerek, ABD’yi isim vermeden masaya yatırdı.

Erdoğan’ın, Türk Dünyası liderlerinin sık sık bir araya gelmesi, ortak hareketlere imza atması hususunda önemli notlar da verdi:

‘Büyük Türk ve İslam düşünürü Yusuf Has Hacip'in, Kutadgu Bilig'de, "Kara toprak altındaki altın, taştan farksızdır; oradan çıkınca, beylerin başında tuğ tokası olur." sözlerini anımsatarak, "Tıpkı kara toprağın altındaki altın gibi fikirler de eyleme geçmediği sürece asıl değerini bulamaz.

Ortak çabaların, ortak vizyonun ve elbette ortak hayallerin eseri olan Türk Konseyi, aynı zamanda müşterek bir idealin de sembolüdür. Bugün bizleri bir araya getiren sadece dilimiz, tarihimiz ve kültürümüz değil, güvenli ve müreffeh bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir. Refahımızı ilerletmek, kalkınma hamlelerimizi başarıya ulaştırmak ve yüzleştiğimiz sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek için güç birliği yapmamız şarttır’’

DOLARI SARSACAK HAMLELER

Amerika ‘nın nefesini kesen Erdoğan hamleleri sürüyor. Nitekim Başkan Erdoğan, Kırgızistan’da, "Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığını azaltacak adımlardan..."söz ederken, şöyle konuştu:

‘’Son yıllarda Türk dünyasının jeo-ekonomik önemi daha da arttı. Orta Asya, 70 milyon civarında nüfusun yaşadığı, yatırım imkânları geniş, yetişmiş insan kaynağına sahip, yıllık milli gelir toplamı 350 milyar doları aşan mümbit bir coğrafyadır. Ancak, Türk dünyasının sahip olduğu coğrafi ve demografik ağırlıkla eşdeğer bir ekonomik performans sergileyemediğini görüyoruz.

Ticaret hacmini yükseltmek ve potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için yeni açılımlara ihtiyaç bulunuyor. Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz’’

 

03.09.2018

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA