Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıBaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika’daki jeopolitik–jeoekonomik hamleleri BATI (Amerika-Avrupa) nefesini keserken, Türkiye’nin Afrika’da artan etkisi dünya basınında da derin analizlere konu oluyor.
18 Aralık 2021 Cumartesi günü İstanbul’da dünyanın dikkatini çok çeken büyük bir zirve yapıldı. Afrika’nın 20 devlet başkanının katılım sağladığı zirvenin Batı’da titreşimlere yol açtığı gözleniyor.
Türkiye-Afrika ilişkilerinin Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya STRATEJİK ANALİZ MERKEZLERİ’NDE özellikle masaya yatırıldığı, basının yazılarına konu olurken, İtalya’nın önde gelen basın organlarından “Corriere della Sera”nın, “Büyük Türkiye” yürüyüşünü net ve açık ortaya koyan bir analizi dikkatlerden kaçmadı.
İtalyan devletinin görüşlerini de yansıtan makalede, Türkiye'nin Afrika'nın tahtına oturduğu ifade edilirken, 'Erdoğan İkinci Dünya'yı yani Afrika'yı yönetmek istiyor' deniliyor. Başkan Erdoğan'ın Afrika ile muazzam bir bağlantı kurduğu belirtilirken, özellikle 'Türk SİHA'larına olan ilgi doruğa ulaştı!' vurgusu dikkatleri çekiyor.
İtalya merkezli Corriere della Sera’da yayımlanan makalenin bir bölümünü birlikte okuyalım:
İTALYAN BASINI: ERDOĞAN İKİNCİ DÜNYA'YI YÖNETMEK İSTİYOR!
İtalya’nın önde gelen basın organlarından Corriere della Sera'da ve Formiche'de yayımlanan analizde Türkiye'nin Afrika ile ilişkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Emmanuele Rossi tarafından kaleme alınan makalede, Türkiye'nin Afrika'nın tahtına oturduğu ifade edilirken, 'Erdoğan İkinci Dünya'yı yani Afrika'yı yönetmek istiyor' denildi.
Erdoğan'ın Afrika ile muazzam bir bağlantı kurduğu belirtildi ve eklendi: 'Türk SİHA'larına olan ilgi doruğa ulaştı!'
İtalya merkezli Corriere della Sera ve Formiche'de yayımlanan makalenin İtalyancadan tam çevirisi:
“Türkiye Cumhurbaşkanı, dünyanın silahlar ve aşılar konusunda cevap üretebilen bir parçasının lideri olarak kendini göstererek Afrika ülkeleriyle ortaklığını derinleştiriyor.
Ankara-Afrika İlişkilerinin Sayısı ve Kalitesi Artıyor
18 Aralık Türkiye-Afrika ortaklığı konulu iki günlük zirve, Ekim ayında yatırım ve ticarete odaklanan üst düzey bir iş forumunun hemen ardından ve Ankara ile birkaç Afrika ülkesi arasındaki ilişkilerin sayısının ve kalitesinin arttığı bir dönemde yapıldı.
France 24 tarafından yayınlanan bir makaleye göre, hızla gelişen bu ilişkide bir sonraki aşama (ki zaten devam ediyor) savunma konusu olacak. Birçok Afrikalı lider askeri donanımları daha ucuz fiyatlarla ve daha az kısıtlamayla satın almak istiyor.
'Françafrique' denilen Fransız sömürgesi Afrika ülkeleri üzerinde etkisini sürdürmeye yönelen Paris'in, bir NATO üyesi olarak Türkiye ile rekabet ettiği arenalarda zıt düşen taraflar ve Akdeniz de bunun bir örneği.
Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika vizyonunun Ankara için ne kadar önemli olduğunu anlattığı açılış konuşmasına, 13'ü cumhurbaşkanı olmak üzere 39 ülkeden lider ve yüzden fazla üst düzey bakan katıldı.
Kıtadaki 1,3 Milyar İnsan BMGK’da Temsil Edilmiyor
Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Afrika kıtasında bir milyar üç yüz milyon insan yaşıyor ve Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmiyor" dedi. Bu çok büyük ve bariz bir adaletsizlik. Kıtayı her ziyaret ettiğimde hala heyecan duyuyorum” dedi.
Türkiye, Afrika'nın Tahtına Oturdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2004'ten bu yana (Türkiye'nin tahtına oturduğu kıtada) 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Bu zirve, Türkiye'nin Afrika ile ilgilendiğinin ve Türkiye'nin Afrika'ya olan ilgisinin geçici bir ilgi olmadığının kanıtıdır, bu daimi bir taahhüttür. Afrikalı kardeşlerimiz, Türkiye ile daha iyi işbirliği yapmakla ilgilendiklerini gösteriyorlar” dedi.
Türkiye'nin Somali'de zaten bir askeri üssü var ve Fas ve Tunus, Eylül ayında Türk SİHA'larının ilk teslimatını alırken, Trablus'ta Türk silahlı kuvvetleri ve onlarla bağlantılı birkaç bin Suriyeli paralı asker Libya'nın neredeyse sahibi gibi hareket ediyor.
Libya'daki Türkler, önceki BM hükümeti Ruslar, Mısırlılar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yardımıyla Doğu'dan gelen milislerin saldırısına uğradığında askeri yardım sağlamış olmaları sebebiyle konusunda kendilerini güçlü hissediyorlar.
ABD ile AB ve BM arasında hiç kimse bu dengeyi bozmak ve Türkiye'nin müdahilliğini derinleştirmek niyetinde değil. Bu yüzden Erdoğan ile bir işbirliği paktını kabul etti.
Libya Meselesi, “Dünya 5'ten Büyüktür'ün” Simgesi Oldu
Libya meselesi, Türk Cumhurbaşkanının belirli ülkelere Avrupa ve Amerika'nın çok taraflı modeline ve Birleşmiş Milletler'inkine alternatif bir model sağlama fikrinin simgesi.
Bu açıdan bakıldığında, silah piyasası da iyi bir paradigma olarak işliyor: Türkiye, Batılı üretim şirketlerinden silah alamayan ülkelere teknolojik olarak gelişmiş SİHA'ları (üstelik iyi fiyatlarla) sağlıyor.
Angola En Son Ülke Oldu
Böylece Angola, Erdoğan'ın Güney Afrika ülkesine ilk ziyareti sırasında kronolojik sırayla Türk SİHA'larına ilgi gösteren son ülke oldu. Bu olduğunda Ekim ayıydı.
Etiyopya Başka Bir Örnek
Başka bir örnek ise Ağustos ayında Türkiye, Tigray isyancılarına karşı kanlı bir savaşa bulaşan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile askeri işbirliği taahhüdü imzaladı. Bir yıldır devam eden çatışma, Afrika Boynuzu gibi stratejik bir bölgede (bu arada Türkiye'nin ilgi merkezlerinden biri -bkz. Somali) yıkıcı bir durum yarattı. Ankara'nın SİHA'ları Ahmed'in Tigraylıları püskürtmesini sağladı.”
SIPRI: TÜRK SİHA'LARINA İLGİ DORUĞA ULAŞTI
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre Rusya, 2015 ve 2019 yılları arasında kıtanın ithalatının yüzde 49'unu oluşturan Afrika silah pazarında baskın oyuncuydu.
Erdoğan, İkinci Dünya Koleksiyoncusu Gibi Davranıyor
Erdoğan belirli ülkelere, kaderlerine ve çıkarlarına yakınlığı iletmek temelinde bir mutabakat olan "Ankara Mutabakatı"nı yayarak güvenilir bir ortak imajını inşa ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, yönetmek istediği İkinci Dünya'nın talepleri için bir koleksiyoncu gibi davranıyor.
Erdoğan, ayrıca yaptığı açıklamada önümüzdeki aylarda 15 milyon doz Kovid aşısını Afrika ülkeleriyle paylaşacaklarını, şu ana kadar Afrika nüfusunun sadece yüzde 6'sının aşılanmış olmasının "genel olarak insanlık için bir utanç" olduğunu da sözlerine ekledi.
Erdoğan, Muazzam Bir Bağlantı Biçimi Kurdu
Bu hamle, pandemiden en fazla acı çeken, tıbbi vesağlık bakımından hazırlıksız, sosyo-ekonomik ve politik açıdan zayıf olan İkinci Dünya ile muazzam bir bağlantı biçimi.
Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 2021'in ilk on bir ayında ikili ticaretin 30 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde bunu 75 milyar doların üzerine çıkarmayı planladığını söyledi.
Erdoğan, kıtada yaklaşık 25.000 Afrikalının Türk şirketlerinde toplam 78 milyar dolarlık projelerde istihdam edildiğini ve 14.000'den fazla Afrikalı öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü sözlerine ekledi.
Erdoğan: Afrika Potansiyelinin Farkına Vardı
Erdoğan, “Son yıllarda bu [Afrika] ülkeler, yalnızca ekonomik güç açısından değil, aynı zamanda diplomatik ve askeri yetenekler açısından da benzersiz potansiyellerinin giderek daha fazla farkına vardılar. Dolayısıyla bu ülkeler, çıkarlarını savunma taahhütlerini artırmak için Türkiye dahil yeni bölgesel ve küresel güçlere daha açık hale geldi” dedi.
Savunma Sektörü, Türkiye'nin İtibarını Güçlendiriyor
Savunma sektörü, Erdoğan'ın Afrikalı muhataplarının ihtiyaçlarına anlayışlı ve yakın göstermek istediği bir yol olarak Türk itibarını güçlendiren bir sektör.
Silahlı gruplara karşı ortak saldırılar uzun süredir sürüyor ve büyüyen müşteri ağı, sadece roketler, silahlar, tanklar ve tüfekler ya da SİHA'larla değil, başka şeylerle de ilgili bir ilişkinin mükemmel bir iletişim ve ticaret birliği.
Türkiye'nin Askeri Ofisleri, Erdoğan'ın Hedefine Ulaşmasına Yardım Edecek
Türkiye, Afrika genelinde 37 askeri ofisten oluşan bir ağ kurmuştur ve bu, Erdoğan'ın kıtayla olan yıllık ticaret hacmini önümüzdeki birkaç yıl içinde üçe katlayarak 75 milyar dolara çıkarma hedefine ulaşmasına kesinlikle yardımcı olacak’’
TÜRKİYE-AFRİKA ZİRVESİ’NİN RÜZGÂRLARI AMERİKA’DA ESİYOR
16-18 Aralık tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Ankara ile kıta arasındaki ilişkilerin ne şekilde derinleştirilebileceği ele alındı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, zirveyi değerlendirdiği açıklamasında, "Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız." dedi.
İstanbul Afrika zirvesini, Derin Amerika’nın sesi olarak tanınan Foreign Policy dergisi geniş boyutlu analiz etti.
ABD Dış İlişkiler Konseyi
ABD Dış İlişkiler Konseyi, ABD dış politikası ve uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış, üst düzey politikacılar, dışişleri bakanları, CIA yöneticileri, bankacılar, avukatlar, profesörler ve üst düzey medya yöneticilerini barındıran bir kuruluştur. ABD Derin Devleti’nin üst kuruluşu olduğu analizlere konu olmaktadır.
CFR, 1922'den beri iki ayda bir yayınlanan FOREINGN AFFAIRS DERGISI yayınlamaktadır ABD Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı -diplomatik topluluğa tavsiyelerde bulunmaktadırlar. ABD istihbarat servisi CIA ve dünyada kılcal damarları bulunan Bildernerg, IMF, Wall Street hegemonu oluşları, ekonomi üyelerinin seçimler sonucu Kongre üyesi olmaları neticesinde, ABD Kongresi’nin önemli komisyon başkanlıklarını kontrol etmeleri ABD dış politikasını etkileyen David Rockefeller Studies Programını yürüttükleri bilinmektedir.
Bilindiği gibi Amerikan dolarını basan FED’in arkasındaki dünyanın en zengin 8 ailesinin en büyükleri Rockfeller ailesi ve Rothscdılds aileleridir.
ABD’li Foreign Policy dergisi Afrika ile Türkiye arasında gelişen ilişkileri mercek altına alıyor, gelişmeleri “TÜRKİYE'NİN BÖLGEDE NÜFUZU ARTIYOR” başlığıyla değerlendiriyor.
BELLI Kİ, İSTANBUL AFRİKA ZİRVESİ, Türkiye'nin, Afrika kıtasındaki artan nüfuzu Derin ABD’nin merceklerine girmiş görünüyor.
"ABD İçin Dış Politika Sorunu"
Makalede, 'Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir.' denildi.
Türkiye'nin, 2019'da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika'da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana'da bir cami, Senegal'de bir olimpik havuz ve Somali'de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.
NİJERYA İLE ÖNEMLİ GÖRÜŞME. Erdoğan'ın son olarak Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği, Türk savunma yetkililerinin ocak ayında Nijerya'nın başkenti Abuja'da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.
Nijerya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan "Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır." açıklamasına işaret edilirken, Fas ve Tunus'un ilk Türk SİHA'larını eylül ayında aldığı anımsatıldı.
"Erdoğan Afrika Dostu"
Başkan Erdoğan'ın "Afrika dostu" olduğu, geçen ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo'yu kapsayan dört günlük kıta turuna çıktığı kaydedildi. Türkiye'nin kıtadaki yatırımlarının 2003'te 5.4 milyar dolar olduğu, bunun 2020'de 25.3 milyar dolara yükseldiğinin altı çizildi.
2021'in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin Afrika’da 43 Büyükelçiliği Var
Türkiye’nin, 2005'te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43'e çıktı. 2022 yılında bu sayı 49’a çıkacak. Ankara'da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda.
THY Afrika’da Lider Oldu
Şu anda THY 27 Afrika ülkesinde 30 noktaya uçuş yapıyor.
En büyük rakibi Air France Afrika bölgesinde 26 ülkeye ve 27 şehre uçuş gerçekleştiriyor.
THY yakın gelecekte, Afrika’daki bütün noktalara uçuş için hazırlanıyor. 2022 yılında, Afrika’da en az 6-7 noktaya daha uçuş için hazırlık yapılıyor. Şu anda hem uçulan şehir sayısı hem de toplam yolcu sayısı olarak Air France’ı sollamış durumdalar.
Havayolları için Afrika ülkelerine uçuş giderek cazip hale geldi. Yıllar önce Afrika uçuşlarının tümünü ele geçirmek için Air France yaygın bir ağ kurdu.
Fransız Hava Yolları özellikle Afrika sahil ve iç kısımlarındaki ülkelere yoğun seferler yapıyor ve pazarı kapmış görünüyordu. Ama son yıllarda THY özellikle orta Afrika uçuşlarında birçok noktaya, yüksek kapasiteli uçaklarla seferler düzenleyerek pazar payını doruk noktasına çıkardı.
SONUÇ
EVET. 21. Yüzyılın Yükselen Yıldızı: Afrika’dır
Avrupa’nın yaklaşık 500 yıllık sömürüsünün ardından Afrika, nihayet uluslararası sahnede adını duyurmaya başladı.
Birleşmiş Milletler ’in (BM) tahminlerine göre 2050 yılına gelindiğinde Afrika nüfusunun ikiye katlanacağı, Afrika nüfusunun yarısının 2050 yılına kadar 25 yaşın altında olacağı tahmin edilmektedir.
Bu durum da göstermektedir ki Afrika, nüfusunu iyi kullandığı takdirde bu yüzyılın “parlayan yıldızı” olacaktır.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı, bu tarihi gelişmeyi görerek,2009 yılını, AFRİKA YILI ilan etmişti. O günden bu yana Batı sömürgeciliğine karşı Türkiye, dostluk, kardeşlik, karşılıklı kazanma ilkesiyle gönülleri fethetti.
Nihayetinde, İtalyan dergisi Corriere Della Sera’nın itiraf ettiği gibi, Başkan Erdoğan Afrika’nın tahtına oturdu.
UNUTMAYINIZ. ZAFER İNANANLARIN OLACAKTIR.
Güncel Yazıları
Erdoğan ile Trump Görüşmesinin Jeopolitik Şifreleri
25 Mart 2025
Müjde: KIZILELMA 2025'te Gök Vatan'da Göreve Başlıyor
11 Şubat 2025
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023