Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

2023 Manifestosu ve Daha Siyasi Bir Kabine

24 Mart 2021
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'yi 2023'e hazırlıyor.

24 Mart 2021 günü yapılacak AK Parti büyük kongresi önümüzdeki dönemin perspektifine ışık tutacak.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan cuma namazından çıkarken, "Yapacağım konuşma 2023'ün bir manifestosu olacak." demişti. "2023'ün manifestosu" sözleri Aziz Milletimiz tarafından merakla bekleniyor.

AK Parti'yi kurulduğu günden beri takip eden bir gazeteci olarak biliyorum.

AK Parti'nin kaderi ile ülkenin kaderi birbiriyle bütünleşmiştir. AK Parti kaybederse Türkiye'nin belirsizlik, istikrarsızlık, siyasi ve mali boyunduruk çukuruna yuvarlanacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız.

2001 yılında kurduğu AK Parti'yi, 2002 yılında iktidara getiren ve o günlerden bugünlere 19 yıldır ülkemizi BÜYÜK TÜRKİYE YAPMA SEVDASIYLA yürüyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın her kongresi hep istikamet (yol haritası) belirledi.

Bu bakımdan AK Parti kongreleri, bugüne kadar birkaç kez yaşattığı köklü dönüşümlerin ilk işaretlerinin alındığı zeminlerdir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın kongrelerde yaptığı konuşmalar, birer manifesto özelliği taşır. Erdoğan'ın bizzat hazırladığı politika belirleyici metinlere bakılırsa, büyük kongrenin önemi çok daha iyi anlaşılacaktır.

Slogan: Güven ve İstikrar

Başkan Erdoğan, AK Parti büyük kongresinin sloganını "Türkiye için güven ve istikrar" olarak belirledi.

19 yıldır Türkiye güven ve istikrarla büyüdü. Hatırlayalım. Nasıl ki Türkiye 1960 ile 2002 arasında, 39 hükümet ile 42 yılını kaybettiyse de AK Parti ile 19 yıldan beri de büyüyor ve gelişiyor.

Bu yüzden 'güven' ve 'istikrar' ülkemiz için vazgeçilmez bir mottodur.

Başkan Erdoğan, 2023 manifestosunu açıklarken bir önemli gelişmeyi daha sağlayacak. AK Parti için 2023 seçimlerini gerçekleştirecek kadroları oluşturacak. Bir siyaset ustası olan Erdoğan'ın temel özelliklerinden bir tanesi de AK Parti'de makam ve mevki siyaseti yapmak değil; görev ve sorumluluk siyaseti yapacak isimleri parti yönetimine getirme çabasıdır.

Başkan Erdoğan, AK Parti il kongrelerinde yüzde 70'lik bir yenileşme sağladı.

Kadın ve gençlik kollarıyla beraber şimdi büyük kongrede, Erdoğan'ın 2023 seçim kadrosu ve yeni bir MKYK oluşacak.

Siyasi İstikrarın Önemi

Türkiye, 2002 - 2013 arasında siyasi istikrar sonucu ekonomik istikrarla büyük bir kalkınma hızı yakaladı. Taksim- Gezi kalkışmasıyla ve derin ABD-Avrupa kurgularıyla 2013'ten itibaren kuşatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002 yılında iktidara gelişi ile tek parti iktidarının sağladığı güç ile beraber gerçekleştirilen reformlar ve küresel ekonomik koşulların da iyi gitmesine bağlı olarak yüksek ekonomik büyüme performansı yakaladı. 90'lı yıllarda ortaya çıkan politik istikrarsızlık dikkate alındığında, 2002 yılıyla birlikte koalisyon hükümetlerinin ardından tek parti hükümetinin iktidara gelmesi politik istikrarın sağlanması anlamında önemli bir ilerlemedir. Bu nedenle 2023 perspektifinde İSTİKRAR VURGUSU çok önemli gelişmelerin yol haritasını ortaya çıkaracaktır.

Siyasal ve ekonomik istikrarı devam ettirecek Türkiye; ortalama refah seviyesi daha yüksek, gerek ekonomik gerekse politik açıdan daha güçlü dolayısıyla uluslararası arenada da lider bir ülke konumuna gelecektir.

2023'ten 2053'e 2071'e yürüyen BÜYÜK TÜRKİYE, adım adım kuruluyor. İnşallah 21'inci yüzyıl TÜRKLERİN YÜZYILI OLACAKTIR.

Daha Siyasi Bir Kabine

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 manifestosunu açıklamasından sonra, siyaset kadrosunu yenilemesi bekleniyor. Siyasetçilerin ağırlığının hissedileceği bir kabine ve gençleştirilmiş bir AK PARTİ YÖNETİM kadrosu göreve başlayacak.

16 bakandan oluşan 66. Hükümette halen 4 bakan (Abdülhamit Gül, Süleyman Soylu, Lütfi Elvan ve Mevlüt Çavuşoğlu) milletvekili kökenli. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte geriye kalan 12 isim bürokrasi ya da özel sektörden.

Buralarda siyasi tecrübelerini konuşturacak isimlerle, 2043’lere yönelik AK Parti’nin gelecek kadroları bir araya getirilecek.

MKYK’da eski vekil ve hukukçu ağırlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50 kişiden oluşan “parti mutfağı”, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) değişiklikte de benzer bir gelişmeye konu olacak.

Halen 35 milletvekilinin bulunduğu kuruldaki milletvekilli sayısının azaltılacak, böylece milletvekillerinin TBMM çalışmalarına yoğunlaşmasının sağlanacak.

Bu nedenle MKYK’da eski milletvekillerinden daha çok sima yer alabilir. Erdoğan’ın meclis ve saha çalışmalarına ayrı ayrı odaklanılmasını istediği, üzerinde başka görev bulunmayanların parti çalışmalarına daha fazla katkı sağlayacağını düşündüğü belirtildi.

Yeni anayasa, yeni seçim kanunu, yeni siyasi partiler kanunu ve ekonomik reform paketleri bağlamında, kuruldaki hukukçu ve anayasacı sayısının da arttırılması gündemde.

Erdoğan, AK Parti Gençlik Kolları’nda bir dizayn yaptı. Genel Merkez’de çalışacak ekibi ağırlıklı olarak Ankara’da ikamet edenlerden tercih etti. Erdoğan Genel Başkanlığı bırakmayacak.

AK Parti kongresine ilişkin merak edilenlerden biri de tüzük değişikliği yoluyla Erdoğan’ın Genel Başkanlık sıfatını bırakıp bırakmayacağı, Genel Başkanvekilliği makamını kaldırıp kaldırılmayacağıydı. Her ne kadar parti içinden ve “Külliye’den” bazıları Erdoğan’ın Genel Başkanlığı bırakmasından yana olsa da böyle bir değişikliğin şimdilik yapılmayacağı, Genel Başkanvekilliği makamının da kaldırılmayacağı söyleniyor.

Daha sonraki gelişmelere göre, böyle bir değişikliği Başkan Erdoğan’ın yapma opsiyonu bulunduğu belirtildi.

Tüzük değişikliği AK Parti’de yeni bir başkanlık kurulması sağlanacak. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı adıyla bir başkanlık kurulacağı kaydediliyor.

Sonuç

EVET. AK PARTİ’NİN YEDİNCİ KONGRESİ, 2023 SONRASININ ŞİFRELERİNİ VERECEK.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA