Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, 31 Mayıs 2025'te Singapur'da düzenlenen 22. Shangri-La Diyaloğu zirvesinde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için zamana karşı yarış içinde olduklarını belirtti. Häkkänen, Rusya'dan kaynaklandığına inanılan artan drone ihlallerine karşı "drone duvarı" inşasının kritik önem taşıdığını vurguladı.
Häkkänen, Rusya'nın füze stoklarını tükettikten sonra drone üretimine ağırlık verdiğini ifade ederek, "Bu, oyunu değiştirdi" dedi. Polonya ve Danimarka gibi ülkelerde yaşanan hava sahası ihlalleri dalgasını örnek gösteren bakan, drone’ların etkisiz hale getirilmesinin yüksek maliyetli ve sivil alanlarda riskli olduğunu belirtti: "Herkesin sorunu, özellikle havaalanları yakınında, ikincil hasar vermeden uygun maliyetli bir şekilde drone tehditlerine karşı koymak. Tam spektrumlu savaşta sivil bir alanda drone’u hasarsız düşürmek son derece zor."
Bakan, Rusya'nın tarihsel olarak "fırsat penceresi" gördüğünde agresifleştiğini hatırlatarak, 2014 Kırım ilhakı ve 2022 Ukrayna işgalini örnek verdi: "Eğer Batı'nın zayıf ve siyasi olarak dağınık olduğuna inanırlarsa, toprak kazanmak için harekete geçerler. Bu tehdidi önlemek için Avrupalılar yatırımları hızlandırmalı; gerçek yatırımlar ve aciliyet duygusu olmalı."
Drone Duvarı Projesi
Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen proje, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya dahil en az 10 ülkenin doğu sınırlarında uzanacak bir sistemler ağı. Alman Quantum Systems CEO'su Sven Kruck, "Bu bir duvar değil, bütünleşmiş keşif, sensör füzyonu ve savunma ağı" diye tanımladı. Proje, NATO'nun doğu kanadını güvence altına almayı amaçlıyor, ancak operasyonel hale gelme süresi tartışmalı.
Letonya Başbakanı Evika Siliņa, duvarın "bir buçuk yıl içinde" tamamlanabileceğini söylerken, Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius "üç-dört yıl" öngörüyor. 26 Eylül 2025'te Helsinki'de Avrupa Savunma Komiseri Andrius Kubilius ile görüşen Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, "Drone gözlemleri, duvarın önemini gösteriyor. Finlandiya, pratik uygulamaya aktif katkı veriyor" dedi.
Savunma Harcamaları ve NATO
Häkkänen, NATO'nun GSYİH'nin %5'ine kadar savunma harcaması taahhüdünü "hemen" uygulaması gerektiğini savundu. Temmuz 2025 Lahey zirvesinde kabul edilen %2'den %5'e yükseltme (yüzde 3,5 temel harcamalar, 1,5 güvenlik) hedefini yorumlayan bakan, "10 yıl değil, derhal başlamalıyız" uyarısında bulundu. Finlandiya, 2023'te NATO'ya katılan en yeni üyelerden; "Kolektif savunmada boşluklar var, hızla doldurulmalı" dedi.
ABD'nin Hint-Pasifik'e kaydığına işaret eden Häkkänen, "Avrupalılar kendi paylarını yapmalı ve ABD açıklarını kapatacak ekipman almalı" çağrısı yaptı. Trump yönetimi, Ukrayna yardımlarını durdurdu; Biden dönemindeki 40 milyar dolarlık paketlerden farklı bir yaklaşım izliyor.
Diğer İçerikler
Esrarengiz Dronelar Yine Almanya’da Hava Trafiğini Durdurdu, Almanlar Rusya’yı Suçlad..
Putin Trump’ı Uyararak TOMAHAWK Füzeleri’nin Ukrayna’ya Naklinin İlişkileri Bozabilec..
Macaristan, AB Üyesi Ülkelerin, Kararları Tek Başına Veto Etme Kuralının Değiştirilme..