Çin ABD’ye Karşı Asya’da Yeni Bir Düzen Arayışında

Çin, jeopolitik gerilimlerin arttığı ve küresel ticaret düzeninin değiştiği bir dönemde, Asya’daki bölgesel ortaklarıyla yeni bir ekonomik mimari kurmaya çalışıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Pekin, bölgesel finansal işbirliğini derinleştiriyor

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ve Maliye Bakanı Lan Foan, ASEAN ülkeleri, Japonya ve Güney Kore ile mali ve ekonomik işbirliğini derinleştirme çağrısı yaptı.

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen 28. ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda konuşan Lan, Çin’in ticaret ve yatırım bağlarını güçlendirmeye, tedarik zincirlerini istikrara kavuşturmaya ve makro politika koordinasyonunu artırmaya hazır olduğunu vurguladı. Lan, açıklamasında küresel ekonominin büyük dönüşümler yaşadığını, tek taraflılık ve korumacılığın yükselişte olduğunu belirtti.

ABD’nin baskısı yeni bir yön arayışını tetikledi

Lan’ın açıklamaları, ABD’nin ticaret ortaklarına karşı artırdığı gümrük tarifeleriyle küresel ticaret ortamının gerginleştiği bir döneme denk geldi. Çin, Japonya ve Vietnam gibi ülkeler ABD ile müzakere süreci yürütse de, henüz somut bir ticaret anlaşması sağlanmadı.

Bu ortamda Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng de, bölgedeki finansal güvenlik ağının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Pan, Chiang Mai Girişimi (CMI) kapsamında, dolar dışında serbestçe kullanılabilen para birimleriyle finanse edilen hızlı yardım mekanizmalarının önemine dikkat çekti. Pan, bu adımın Asya’da çok kutuplu bir para sistemi oluşturma yolunda kritik olduğunu söyledi.

Toplantıda IMF çerçevesi temelinde CMI’nin kurumsallaştırılması ve güçlendirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Pan ayrıca, ABD’nin uyguladığı ticari yaptırımlar karşısında bölge ülkelerine ortak hareket çağrısında bulundu.

Çin, ASEAN ile daha derin entegrasyon peşinde

Güney Çin Teknoloji Üniversitesi Kamu Politikası Enstitüsü’nden Guo Hai, toplantının Çin, Japonya, Güney Kore ve ASEAN ülkelerinin mevcut çok taraflı ticaret sistemini koruma isteğini yansıttığını ifade etti.

Guo’ya göre, toplantıda ABD veya jeopolitik gerilimlere doğrudan atıf yapılmaması, tarafsız kalma eğilimini gösteriyor.

Ancak Çin’in ASEAN ile daha derin ekonomik entegrasyon hedeflediği açık. Guo, geçmişte Çin’in montaj, ASEAN’ın hammadde ve ABD’nin tüketici pazarını oluşturduğu üçlü yapının artık sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, Pekin’in ASEAN ülkelerine pazarını daha fazla açması ve Japonya-Güney Kore ile sanayileşme alanında daha yakın işbirliği geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Pekin bölgesel liderlik için adım atıyor

Toplantıya başkanlık eden Lan Foan, Çin’in yaşlanan nüfus gibi yapısal zorluklarla başa çıkmak için mali politikalarını uzun vadeli sürdürülebilir büyüme çerçevesinde şekillendirdiğini belirtti. Çin ayrıca, bölgesel ekonomik izleme ve finansal istikrar kapasitesini artırmayı hedefleyen AMRO Teknik Yardım Fonu’na 4 milyon dolarlık ek katkı taahhüdünde bulundu.

Bu gelişmeler, Pekin’in yalnızca iç ekonomik sorunlarla değil, aynı zamanda ABD’nin baskılarına karşı Asya’da alternatif bir ekonomik düzen kurma arayışının sinyallerini veriyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA