Bangladeş’te Hasina’ya Soykırım ve Katliam Davası Başladı

Bangladeş’te eski Başbakan Şeyh Hasina hakkında kitlesel cinayet ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle dava açıldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT) savcıları, Hasina’nın geçen yıl meydana gelen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği şiddetli bir baskının emrini verdiğini öne sürerek, onu ve iki üst düzey yetkiliyi resmen suçladı.

Eski İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal ve eski Emniyet Genel Müdürü Abdullah Al Mamun da Hasina ile birlikte yargılanacak isimler arasında yer alıyor. ICT Başkanı Yargıç Golam Mortuza Majumdar liderliğindeki üç hâkimli mahkeme heyeti, 31 Mayıs’ta yapılan duruşmada “suçlamaları dikkate aldıklarını” belirterek, sanıkların 16 Haziran’da mahkemeye çıkarılmasına karar verdi. Şu anda Mamun gözaltında, Hasina ve Kamal ise yurt dışında bulunuyor.

Yargılama, Hasina’nın görevden alınmasından yaklaşık 10 ay sonra başladı ve Hasina hakkında gıyabi olarak yürütülüyor. Suçlu bulunmaları halinde idam cezası verilebileceği belirtiliyor. Davanın dikkat çeken bir yönü de, Bangladeş tarihinde ilk kez duruşmaların televizyondan canlı yayınlanması oldu.

Başsavcı Tajul Islam tarafından mahkemeye sunulan iddianamede, cinayet, cinayete teşebbüs, işkence ve diğer insanlık dışı muameleler dahil beş ayrı suçtan bahsediliyor. Hasina ve diğer sanıkların, silahsız öğrenci protestoculara yönelik 14 Temmuz 2024’teki sert müdahaleyi başlattıkları, bunu destekledikleri ve engellemedikleri öne sürülüyor. Savcılığa göre bu baskılar, Hasina’nın yaptığı bir basın açıklamasından sonra başlamış ve hükümetin kolluk kuvvetleri ile silahlı partililerce yürütülmüştü. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 15 Temmuz - 15 Ağustos 2024 tarihleri arasında yaklaşık 1.400 sivil hayatını kaybetti.

İronik olarak, ICT mahkemesi bizzat Hasina’nın 2009 yılında, 1971 Bangladeş Bağımsızlık Savaşı’nda Pakistan ordusunun işlediği suçları yargılamak amacıyla kurulmuştu. Şimdi ise o mahkemede kendisi yargılanıyor.

Bangladeş’te Banknotlardan Hasina’nın Babasının Portresi Kaldırıldı

Bangladeş Merkez Bankası, ülkenin para biriminde radikal bir değişikliğe giderek eski Başbakan Şeyh Hasina’nın babası ve ülkenin kurucu lideri Şeyh Mucibur Rahman’ın portresini banknotlardan kaldırdı. Yeni banknot tasarımları, ilk kez 2 Haziran Pazar günü tanıtıldı.

Bangladeş Bankası Sözcüsü Arif Hossain Khan, yeni seride hiçbir insan portresine yer verilmeyeceğini, bunun yerine doğal manzaralar, tarihi yapılar ve kültürel miras öğelerinin yer alacağını açıkladı. Tanıtılan yeni banknotlarda, Hindu ve Budist dini yapılar ile Bengal kıtlığını anlatan Zainul Abedin’e ait çizimler bulunuyor. Ayrıca, 1971’deki bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılan Ulusal Anıt da tasarımlarda yer aldı.

Ülkenin nüfusu yaklaşık 170 milyon ve şu anda, Hasina’nın görevden alınmasının ardından bir geçici hükümet tarafından yönetiliyor. Hasina, Bangladeş’teki yargılamasına katılmayı reddederek Hindistan’da kalmayı tercih etti. Mahkemenin iade talebine ise olumlu yanıt verilmedi.

Yeni banknotların üç farklı değeri piyasaya sürüldü. Diğer değerlerdeki paraların ise ilerleyen aylarda tedavüle girmesi bekleniyor. Mevcut paralar ise yeni paralarla birlikte geçerli olmaya devam edecek. Bu değişiklik, geçmişte de siyasi liderlik değişimlerine paralel olarak yaşanan tasarım dönüşümlerini hatırlatıyor.

1972’de çıkarılan ilk Bangladeş paraları coğrafi temalıydı. Hasina’nın 15 yıl süren iktidarında ise neredeyse tüm banknotlarda babası Şeyh Mucibur Rahman’ın portresi yer almıştı. Ancak şimdi, siyasi iklimdeki büyük değişimin sembolü olarak bu portreler kaldırıldı. Awami Birliği de geçen ay resmen yasaklanmıştı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA