"Onlar Wall Street"te "Onlar Beyaz Saray'da": Binlerce Kişi New York'ta İsrail'i Sloganlarla Protesto Etti

New York’ta, “Gazze’yi Aç Bırakmaya Son Verin: İnsanlık Yürüyüşü” adlı gösteride binlerce kişi Wall Street ve Beyaz Saray gibi simge noktalara atıf yapan sloganlarla bir araya geldi; protesto, son aylardaki en kalabalık Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı eylem olarak kaydedildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

16 Ağustos 2025 Cumartesi günü, New York’ta düzenlenen “Gazze’yi Aç Bırakmaya Son Verin: İnsanlık Yürüyüşü” adlı protesto, son aylarda kentin gördüğü en büyük Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı gösteri olarak gerçekleşti. Gösteride binlerce kişi, New York Kamu Kütüphanesi önünde toplanarak tepkilerini dile getirdi.

Eylem sırasında protestocular, tencere ve kaşıklarla ritim tutarak “Gazze’yi aç bırakmaya son verin”, “Gazetecileri öldürmeye son verin” ve “Emperyalist, Siyonist ve soykırımcı savaş yaratıcılarını yenin” şeklinde sloganlar attı. Taşınan pankartlar ve dalgalanan Filistin bayrakları da dikkat çekti.

Gösterinin organizasyonunda Arap topluluklarının öncülüğündeki gruplar ile sol eğilimli sosyalist aktivist oluşumlar yer aldı. Answer Coalition temsilcilerinden Brian Becker, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, “ABD hükümeti Tel Aviv’deki faşist rejimin yanında duruyor; ancak biz, Amerikan halkı olarak Filistin halkının yanındayız” ifadelerini kullandı. Protesto sırasında öne çıkan bir diğer slogan ise, “Onlar Wall Street’te, onlar Beyaz Saray’da, onlar emperyalizmin merkezindeler” oldu. Bu ifadeler, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe sembolik bir eleştiri niteliği taşıdı.

Gösteri, Trump döneminde tutuklanan aktivist Mahmud Halil’in serbest kalışının ardından düzenlenen en kitlesel protesto olarak kayda geçti. Halil de eyleme katılarak, İsrail’in Gazze’de “kasıtlı ve sistematik yıkım yaptığını” ve bunun Amerikan vergi gelirleriyle desteklendiğini savunan konuşmalar yaptı.

Son aylarda New York’ta düzenlenen İsrail karşıtı protestolar, Gazze’de ağırlaşan insani kriz ve gazetecilere yönelik baskılar nedeniyle yeniden ivme kazandı. Eylül ayında New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde benzer eylemlerin artması bekleniyor.

Kaynak: ‘They’re in Wall Street, they’re in the White House’: Thousands protest Israel in NYC | The Times of Israel

Yayına Hazırlayan: Omneya Elkafafy

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA