Sahel Devletleri Entegrasyonlarını Pekiştiriyor: Ortak Kimlik Kartı Uygulaması Başlayacak

Mali, Burkina Faso ve Nijer, ortak kimlik kartı ile vatandaşlarına sınır ötesi güvenli hareket alanı sunuyor

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Batı Afrika'nın dinamik coğrafyasında, Mali, Burkina Faso ve Nijer'in oluşturduğu Sahel Devletleri İttifakı (AES), ortak biyometrik kimlik kartı uygulamasına geçiyor. Bu stratejik hamle, AES vatandaşlarının kendi topraklarında sınırsız ve güvenli dolaşımını sağlamayı hedefliyor. Daha önce de ortak biyometrik pasaport uygulamasını hayata geçiren bu üç ülke, şimdi de yeni kimlik kartlarıyla entegrasyonlarını pekiştiriyor.

Ortak kimlik kartının teknik özellikleri Kasım 2024'te onaylanmış, hem pasaport hem de kimlik kartı kararları Nisan 2025'te resmen yürürlüğe girmişti. Mali, Burkina Faso ve Nijer'de 2020-2023 yılları arasında yaşanan askeri darbeler, ardından Fransa ile ilişkilerin kesilmesi ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS)'tan ayrılma kararları, AES'i kendi yol haritasını çizmeye itti. Bu kimlik kartı, yeni kurulan birliğin kendi egemenliğini ve iç bağlarını güçlendirme arzusunun somut bir göstergesi.

Ortak kimlik kartı, AES’in geleceğe dönük planlarının sadece bir parçası. Konfederasyon, terörle mücadele için 5.000 kişilik ortak bir ordu kurma, "AES Yatırım ve Kalkınma Konfederasyonu Bankası" adı altında kendi finansal yapısını oluşturma ve başta Rusya olmak üzere yeni ortaklıklarla güvenlik ve ekonomik işbirliğini derinleştirme gibi iddialı adımlar atıyor.

Bu adımlar, Sahel'in sadece kendi vatandaşları için değil, tüm Afrika'nın geleceği için de yeni bir dönem başlattığının sinyallerini veriyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA