General Mbaye Cissé ve Afrika'daki Fransız komutanlığının şefi Pascal Ianni, Dakar'da düzenlenen resmi devir teslim törenine başkanlık etti. Bu tören, Fransa'nın Senegal'deki 65 yıllık varlığının sona erdiğini simgeliyor. General Cissé, "Bu, iki ülkemiz arasındaki zengin ve uzun askeri tarihte önemli bir dönüm noktasıdır." etkinlik sırasında yaptığı konuşmada bu sözleri dile getirdi.
Fransız ordusu, Senegal'in 1969 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkede kalıcı bir üs bulunduruyordu. Yaklaşık 350 Fransız askerinin konuşlandığı Camp Geille, geçen yıl Mart ayından bu yana diğer birçok askeri tesisin kapatılmasının ardından Senegal komutasına devredilen son üs oldu.
Senegal, Fransız Etkisini Ortadan Kaldırmayı Planlıyor
Fransız askeri varlığının Senegal topraklarından sona erdirilmesi fikri, eski Cumhurbaşkanı Maki Sall tarafından başlatıldı, ancak onun döneminde yalnızca birkaç adım atılabildi.
Aralık ayında, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, hükümetinin 2025 yılına kadar Senegal topraklarındaki yabancı askeri varlığı sona erdirmeye yönelik çalışmalar yürüteceğini açıkladı.
Bu açıklama, Senegal'deki neo-sömürgeci etkiye yönelik artan eleştirilerin ardından geldi. Bu eleştiriler, 2021 yılında kitlesel protestolar sırasında Fransızların sahip olduğu birçok işletmenin yakılıp yağmalanmasıyla doruğa ulaştı.
Faye, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Senegal bağımsız bir ülkedir, egemen bir ülkedir ve egemenlik, egemen bir ülkede askeri üslerin varlığını kabul etmez" dedi.
Senegal ile eski sömürge yöneticisi Fransa arasındaki ilişkiyi bozan birkaç skandal yaşandı. Faye, Fransız güçlerinin Batı Afrikalı askerleri kitlesel olarak öldürdüğü olayın 80. yıldönümünde Fransız askeri üslerinin kapatılacağını duyurdu.
Nazi Almanyası'na karşı Fransa'nın savaşında yer alan Tirailleurs Senegalais birliğinin üyeleri, maaşların gecikmesi ve kötü yaşam koşulları nedeniyle protesto ederken sömürge askerleri tarafından vurulmuştu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu yıl Cumhurbaşkanı Faye'ye bir mektup göndererek Fransa'nın bir "katliam" gerçekleştirdiğini kabul etti.
Fransa'nın Batı Afrika'daki Diplomatik Etkisi Azaltıyor
Senegal'deki askeri operasyonun kapatılması, Batı Afrika'da Fransa karşıtı hükümetlerin iktidara gelmesi dalgasıyla birlikte Fransa'ya vurulan en son diplomatik darbe oldu.
2020'den 2023'e kadar Fransa'nın eski sömürgeleri Burkina Faso, Nijer ve Mali'deki darbeler, 4.300 Fransız askerinin bölgeden çıkarılmasına ve askeri liderlerin Fransa ile bağlarını keserek Rusya gibi yeni müttefiklere yönelmesine neden oldu.
2022'de Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden çekildi ve bu yılın başlarında Fildişi Sahili ve Çad'daki son üslerini devretti. Cibuti'deki üs, yaklaşık 1500 askerin konuşlandığı Fransa'nın Afrika'daki son kalıcı misyonu olarak kaldı ve Gabon’da eğitimde ortak işbirliği var.
Diğer İçerikler