Etiyopya, Mısır’ın bölgesel baskılarına rağmen Kızıldeniz’e erişim arayışını sürdüreceğini açıkladı. Addis Ababa yönetimi, özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki kriz nedeniyle enerji tedarikinde yaşanan aksaklıkların ülke ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini belirtti.
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nebiat Getachew Assegid yaptığı açıklamada, Mısır’ın Etiyopya’nın Kızıldeniz’e erişim girişimlerini engellemeye çalıştığını savundu.
Assegid, “Mısır’ın bölgedeki faaliyetleri Etiyopya’yı kuşatma ve Kızıldeniz’e erişim çabalarını engelleme girişimidir” ifadelerini kullandı.
Etiyopyalı yetkili, Addis Ababa yönetiminin denize erişim hedefinden vazgeçmeyeceğini belirterek bu sürecin “barışçıl ve sürdürülebilir yollarla” devam edeceğini söyledi.
Nil krizi gerilimin merkezinde
İki ülke arasındaki gerilimin merkezinde ise uzun yıllardır tartışma konusu olan Grand Ethiopian Renaissance Dam yani Hedasi Barajı bulunuyor.
2011 yılında Mavi Nil üzerinde inşa edilmeye başlanan baraj, Etiyopya tarafından ekonomik kalkınma ve enerji üretimi için kritik proje olarak görülüyor.
Mısır ise Nil Nehri’nin ülkenin temel su kaynağı olduğunu belirterek barajın su güvenliğini tehdit ettiğini savunuyor.
Abdel Fattah el-Sisi daha önce konuyla ilgili olarak Donald Trump ile görüşmeler yapmış ve uluslararası baskıyı artırmaya çalışmıştı.
Hürmüz krizi Etiyopya ekonomisini vurdu
Son dönemde Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan gerilimler, denize kıyısı bulunmayan Etiyopya’nın enerji tedarikinde büyük sorunlar yaratmaya başladı.
Yerel kaynaklara göre Etiyopya’ya gitmek üzere yola çıkan ve toplam 120 bin ton dizel ile 60 bin ton jet yakıtı taşıyan üç tanker Basra Körfezi’nde mahsur kaldı.
Bu durum, Etiyopya’nın küresel enerji arz şoklarına ne kadar bağımlı olduğunu yeniden ortaya çıkardı.
Etiyopya petrol ürünlerinin tamamını ithalat yoluyla karşılıyor. Ülke, dizelin yaklaşık yüzde 60’ını ve jet yakıtının tamamını Kuveyt’ten temin ediyor.
Yaklaşık 180 bin tonluk yakıt sevkiyatının aksaması nedeniyle Addis Ababa yönetiminin acil piyasadan daha yüksek fiyatlarla enerji satın almak zorunda kaldığı belirtiliyor.
Djibouti bağımlılığını azaltma çabası
Enerji krizinin ardından Etiyopya, onlarca yıldır ticaret için bağımlı olduğu Cibuti limanlarına alternatif arayışını hızlandırdı.
Analistlere göre Addis Ababa yönetimi, Kızıldeniz’e doğrudan erişim sağlayacak yeni güzergâhlar oluşturarak hem ticaret maliyetlerini düşürmek hem de enerji güvenliğini artırmak istiyor.
Mısır Kızıldeniz’de etkisini artırıyor
Bu süreçte Mısır’ın da Somali ve Eritre gibi Etiyopya ile zaman zaman gerilim yaşayan ülkelerle ilişkilerini güçlendirdiği belirtiliyor.
Kahire yönetimi ayrıca Süveyş Kanalı ve SUMED petrol boru hattı üzerinden küresel enerji geçişindeki stratejik rolünü artırmaya çalışıyor.
Diğer İçerikler