Rusya ve Çin, doğalgaz alanında yeni bir adım atarak Sibirya’nın Gücü 2 boru hattı için anlaşmaya vardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında “hukuki bağlayıcılığı olan” bir mutabakat imzalandı.
Gazprom CEO’su Aleksey Miller, hattın tamamlanmasıyla Rusya’nın Yamal sahalarından yıllık 50 milyar metreküp gazın Moğolistan üzerinden Çin’e taşınacağını açıkladı. Ayrıca mevcut Sibirya’nın Gücü hattından Çin’e gönderilen gaz miktarı da 38 milyar metreküpten 44 milyara çıkarılacak.
Anlaşma, Pekin’in enerji arzını çeşitlendirirken ABD’den aldığı LNG ithalatına bağımlılığını azaltacak. Ancak yeni hattın fiyatlandırma görüşmeleri henüz sonuçlanmadı. Rusya Avrupa pazarında kaybettiği payı telafi etmeye çalışırken, Çin indirim talep ediyor.
Putin, Şi Cinping ile yaptığı görüşmelerde ilişkileri “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirirken, Çin lideri de Tianjin’de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Batı’ya karşı “Soğuk Savaş zihniyetine” karşı çıkma çağrısı yaptı.
2023’te iki ülke arasındaki ticaret hacmi 240 milyar dolara ulaştı. Putin’in ziyaretinde toplam 22 anlaşma imzalandığı, bunların arasında Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi arasındaki stratejik işbirliği anlaşmasının da bulunduğu açıklandı.
Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nden Michal Meidan, Sibirya’nın Gücü 2 projesini “enerji jeopolitiğinde dönüm noktası” olarak değerlendirerek, Çin’in artık Batı’nın yaptırımlarına uymak gibi bir kaygısı olmadığını vurguladı.
Diğer İçerikler