Ermenistan'dan gelen Türkiye'ye yönelik 'normalleşme' söylemlerine bir yenisi daha eklendi. Polonya ziyaretinde yabancı büyükelçiler, diplomatlar ve düşünce kuruluşu temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmede, Ermenistan ile Türkiye normalleşme sürecine ilişkin soruyu yanıtlayan Paşinyan, "Türkiye ile çok olumlu bir diyalog yürütüyoruz. Düzenli görüşmeler ve istişareler yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Paşinyan, süreçte en önemli gelişmenin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve kara sınırının açılması olacağını belirtti. Kara sınırına özellikle vurgu yapan Paşinyan, hava sınırının açık olduğunu ve Ermenistan’dan Türkiye’ye düzenli uçuşların sürdüğünü dile getirdi. "İkili uçuşların hacminin artmasını bekliyoruz. Kara sınırının da açılmasını umut ediyoruz" dedi.
Türkiye sınırında yeni altyapıya ihtiyaç duyulacağını belirten Paşinyan, Avrupa Birliği'nin bu konuda nasıl destek verebileceğinin şu anda tartışıldığını aktardı. Sürecin ilerlediğini kaydeden Paşinyan, "Yakın zamanda bir gelişme göreceğime inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Ermeni basınına göre Paşinyan, Türkiye'den Azerbaycan'a ve Azerbaycan'dan Türkiye'ye gidecek yük araçlarına geçiş güzergahı sağlamaya hazır olduklarını da söyledi. "Gerekli altyapı tamamen hazır. Türkiye'nin kararını bekliyoruz" dedi.
Türkiye, 1993 yılında Ermenistan ile kara sınırını tek taraflı olarak kapatmıştı. Son yıllarda iki ülke normalleşme çabalarını yoğunlaştırdı.
Diğer İçerikler