Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak’ta düzenlediği basın brifinginde, İran’da dün gerçekleştirileceği planlanan 800 kişi için idam ve infaz kararının durdurulduğunu bildirdi. Leavitt, Başkan Donald Trump’ın İran rejimine, protestoculara yönelik ölüm cezalarının uygulanmasına devam edilmesi halinde bunun “ciddi sonuçlar doğuracağı” mesajını ilettiğini söyledi.
Leavitt, bu gelişmenin ardından ABD yönetiminin “tüm seçeneklerin halen masada” olduğunu yinelediğini belirtti. Bu ifadenin, askeri seçenek de dahil olmak üzere Washington’un İran’a yönelik muhtemel adımları hâlâ değerlendirdiğini gösterdiği kaydedildi.
Beyaz Saray’ın açıklaması, İran’da haftalar süren protestoların gölgesinde geldi. Gösteriler ekonomik sıkıntılarla başlayıp siyasi taleplere dönüşürken, hükümetin uyguladığı sert baskı nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğü ve binlerce kişinin gözaltına alındığı rapor ediliyor. Bağımsız kaynaklar protestolarda ölü sayısının binlerce olduğunu bildirirken, resmi rakamlar bu sayıları çok daha düşük gösteriyor.
ABD Başkanı Trump da daha önce yaptığı açıklamalarda infazlara ilişkin bilgi aldığını ve en azından şu aşamada idam planı veya infazın yürürlüğe konulmayacağını vurgulamıştı. Trump, infazların durdurulduğuna dair kendisine iletilen bilgiyi teyit ettiğini söyledi.
Beyaz Saray’ın açıklamasında ayrıca Trump yönetiminin İran’daki durumu dikkatle takip ettiği ve gerilimin tırmanmaması için diplomatik baskıyı sürdürdüğü ifade edildi. Yönetimin, protestolara ve idamlar meselesine ilişkin farklı seçenekleri değerlendirmeye devam ettiği belirtildi.
Diğer İçerikler
Ermenistan Dışişleri Bakanı: Türkiye ile Hızla Normalleşiyoruz, Sınırlar Her An Açıla..
İngiliz Profesör Artık NATO’ya Sığmayan Türkiye’nin Kendi İttifaklarını Kurmaya Başla..
Avrupa’nın En Zengin Ülkeleri, Güney Avrupa Ülkelerine Kıyasla Daha Yüksek Faizlerle ..
Devlet Bahçeli Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinde Sağduyu ve Kardeşlik Hukukuna Uyul..
Ermenistan Başbakanı Paşinyan “Aliyev’le Görüşmemizde Barışı Gerçeğe Dönüştürmeye Haz..
Yakında Mekke Savunma İttifakı’na Katılması Beklenen Mısır’ın Suudi Arabistan’la Ekon..
Veliaht Prens Salman ile Görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nun Suudi Arabistan’ın..