İstanbul'da yeni tur nükleer görüşmeler
İran devlet televizyonu, İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer görüşmelerin 25 Temmuz Cuma günü İstanbul'da yapılacağını bildirdi. Habere göre İran, 2015 nükleer anlaşmasının Avrupalı taraflarının talebi üzerine yeni bir görüşme turunu kabul etti. Görüşmelere İran'ı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcıları Mecid Tahtrevançi ve Kazım Garibabadi katılacak.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan doğrulama
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, görüşmelerin 25 Temmuz'da İstanbul'da yapılacağını doğruladı. Bekayi, açıklamasında, "Görüşmeler cuma günü İstanbul'da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ve (İran Dışişleri Bakan Yardımcıları) Mecid Tahtrevançi ve Kazım Garibabadi'nin katılımıyla gerçekleştirilecek" dedi.
E3 ile daha önceki görüşmeler
İran ile nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları (E3) olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya, 16 Mayıs'ta yine İstanbul'da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir araya gelmişti. Taraflar, ABD ile İran arasında devam eden müzakereler sırasında görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaşmıştı.
İsrail saldırıları müzakereleri kesintiye uğratmıştı
İran ile ABD arasındaki müzakere süreci devam ederken, İsrail'in 13 Haziran'da İran'a yönelik saldırıları, hem ABD hem de Avrupa ile müzakere sürecini kesintiye uğratmıştı.
2015 Nükleer anlaşması ve tetik mekanizması endişesi
2015'te İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden yaptırımların telafisi için adım atmasını istemiş, ancak Avrupalılar bu konuda somut bir çözüm sunamamıştı. Bunun üzerine İran, anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlamıştı. İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’a BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanı sunan ve “snapback” olarak bilinen tetik mekanizmasını işletme tehdidinde bulunuyor. İran, bu mekanizmanın 18 Ekim’de sona erecek süresinden önce Avrupa ülkeleri tarafından kullanılmasından endişe ediyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Avrupalı tarafların “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için bu mekanizmayı işletme hakkına sahip olmadığını belirtmişti.
Avrupa ile İran arasında mutabakat
Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’nın ismi açıklanmayan bir diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, İran ile üç Avrupa ülkesi müzakerelerin esası üzerinde mutabakata vardı. Ancak görüşmelerin zamanı ve yeri konusunda istişareler sürüyor. Görüşmelerin önümüzdeki günlerde Cenevre veya Viyana’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılacağı belirtiliyor.
Diğer İçerikler