Birleşmiş Milletler’de düzenlenen Fransa-Suudi Arabistan zirvesinde, Eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu oturumu öncesinde Filistin devletinin tanınmasına yönelik diplomatik destek dikkat çekti. Zirveye katılan Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Finlandiya, Lüksemburg, Malta, Portekiz ve San Marino ülkeleri, Filistin’in devlet olarak tanınmasına sıcak baktıklarını ve bu yönde adım atmaya hazır olduklarını dile getirdiler.
Bu açıklamaların hemen öncesinde, Malta Başbakanı Robert Abela, ülkesinin BM Genel Kurulu kapsamında Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurdu. Abela’nın bu açıklamasıyla birlikte Malta, Filistin’i tanıyan 146. ülke konumuna yükselecek. Başbakan Abela, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Tutumumuz, Ortadoğu’da barışın tesisine yönelik çabalara olan bağlılığımızı yansıtıyor” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın benzer mesajının hemen ardından ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Filistin’in tanınmasına öncülük etme niyetini ortaya koymasından kısa bir süre sonra geldi.
Ancak gelişmeler İsrail tarafından tepkiyle karşılandı. İsrail'in BM daimi Temsilcisi Danny Danon, yapılan açıklamaları eleştirerek, “Bu tür adımlar, terörizme hizmet ederken rehinelerin hayatını riske atan boş söylemlerden ibarettir” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun önümüzdeki haftalarda yapılacak oturumunda, Filistin meselesinin uluslararası diplomasi gündeminde yeniden ön sıralarda yer alması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, yeni tanıma kararlarının, Orta Doğu'daki barış süreci üzerinde belirleyici bir etki yaratacağını söylüyor.
Diğer İçerikler