Apple Türkiye'de 3 Bakanın Telefonuna Siber Saldırı Yapıldığını Duyurdu

ABD merkezli teknoloji devi Apple, Türkiye’de görev yapan en az üç bakanın iPhone cihazlarına devlet destekli paralı casus yazılımlarla sızma girişiminde bulunulduğu yönünde resmi bildirim gönderdi. Ankara’daki kaynaklar, gelişmiş güvenlik protokolleri sayesinde siber saldırıların başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu'nun haberine göre Apple, geçtiğimiz ay 110 ülkedeki bazı kullanıcılara gönderdiği uyarı bildirimleri kapsamında Türk kabinesindeki üç bakanı da bilgilendirdi. Ankara'daki üst düzey yetkililer, kabine üyelerinin özel şifrelenmiş iletişim sistemleri ve hassas verileri koruyan yüksek güvenlikli cihazlar kullanması nedeniyle casus yazılım girişimlerinin hedefine ulaşamadığını ve ele geçirme hamlesinin başarısız olduğunu belirtti.

Siber Güvenlik Başkanlığı Devreye Girdi

Apple tarafından gönderilen uyarının ardından Türkiye’nin yeni kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı hızlıca harekete geçerek hedef alınan cihazları detaylı teknik incelemeye aldı. Yapılan dijital adli incelemelerin ardından söz konusu bakanların cihazları ile telefon numaraları tamamen değiştirildi ve bürokraside ek siber güvenlik protokolleri devreye sokuldu.  

Arka Plan ve Şüpheli İsrail Detayı

Türkiye’de üst düzey devlet görevlilerinin casus yazılımlarla hedef alınması ilk kez yaşanmıyor. 2021 yılında da İsrail menşeili NSO Group imzalı Pegasus casus yazılımının, Apple’ın iMessage uygulamasındaki sıfır tıklama (zero-click) açıklarını kullanarak Türk yetkilileri hedef aldığı iddia edilmişti. Son saldırıda kullanılan yazılımın türü ve arkasındaki aktörler henüz kesinleşmemiş olsa da uzmanlar ve güvenlik kaynakları; bölgede yaygın olarak satılan bu yazılımların arkasında İsrail ve Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra çeşitli küresel çıkar gruplarının bulunabileceğine işaret ediyor.  

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA