ABD'den Ateşkes Konusunda Çelişkili Açıklamalar

Gazze'de ateşkes umutları yeniden gündeme gelirken, Hamas’ın ABD önerisini kabul ettiğine yönelik iddialar Washington tarafından yalanlandı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Ortadoğu’da ateşkes arayışları devam ederken, ABD’nin Gazze’de geçici bir ateşkes için sunduğu öneriye dair açıklamalar kafa karıştırdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Hamas’ın ABD’nin ateşkes önerisini kabul ettiğine dair haberleri yalanladı.

Pazartesi öğleden sonra çok sayıda ajans, ABD Temsilcisi Steve Witkoff'un ateşkes önerisinin HAMAS tarafından kabul edildiğini bildirdi. Anlaşma kapsamında, 70 günlük bir ateşkes sağlanacağı, bu süre zarfında hayatta olan 10 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı ifade edilmişti. Rehinelerin 5’inin ilk gün, kalan 5’inin ise 60. günde iki grup halinde serbest bırakılacağı belirtilmişti. Ayrıca, İsrail'in Gazze Şeridi’nden kısmi olarak geri çekileceği iddia edilmişti.

Hamas tarafından bırakılacak rehinelere karşılık, İsrail’in de uzun süre cezaevinde kalan en az 100 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı belirtilmişti. Ateşkesin ilk gününden itibaren ise Gazze’ye koşulsuz insani yardım girişine izin verileceği öne sürülmüştü.

Ancak, Axios’a açıklama yapan Witkoff, Hamas'ın rehine ve ateşkes anlaşması önerisini kabul ettiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını ifade ederek, "Hamas'tan gördüklerim hayal kırıklığı yarattı ve tamamen kabul edilemez." değerlendirmesini yaptı.

İsrail'in geçici bir ateşkes ve rehine anlaşmasını kabul edeceğini söyleyen Witkoff, bu anlaşmayla birlikte yaşayan ve ölen esirlerin yarısının geri döneceğini savundu. Witkoff, "Bu süreç, kalıcı bir ateşkese giden yolu bulmak için benim başkanlık etmeyi kabul ettiğim esaslı müzakerelerle ilerleyecek. Şu an bu anlaşma masada. Hamas bunu kabul etmelidir." yorumunu yaptı. Özel Temsilci Witkoff, açıklamasında, iddialarına rağmen "Hamas'a yeni bir öneri verilmediğini" belirtti.

HAMAS, elindeki esirleri toplu halde bırakmaya hazır olduğunu, fakat bunun karşılığında savaşın sona erdirilmesinin talep ediyor. HAMAS silahsızlanmayı reddediyor ancak Gazze yönetiminde olmamayı kabul ediyor. Muhalefet ve rehine aileleri ise Netanyahu’yu anlaşmayı baltalamakla suçluyor.

Ateşkes söylentilerinin ardından bölgede kısa süreli bir umut oluşsa da taraflardan gelen çelişkili açıklamalar çözüm yolunda belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA