AB’den İsrail’e Yaptırım Sinyalleri

AB Dışişleri Bakanları, Brüksel’de, İsrail’in işgal altında bulundurduğu Filistin topraklarında yaptığı insan hakları ihlallerinin olası yaptırımlarını tartışmak üzere bir araya geldi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin dışişleri bakanları, işgal altında bulunan Filistin’de insan haklarını ihlal ettiği tespit edilen İsrail’e karşı olası yaptırımları tartışmak üzere, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. 

Hollanda’nın kamuoyundan yükselen çağrıları sonrası teklifi üzerine toplanan AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nı “uluslararası hukuka ve insan haklarına uyma” şartı ile 20 Mayıs tarihinde incelemeye almıştı. 

İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nı incelemesinin ardından, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın, 23 Haziran’da "İnceleme çok açık, (Gazze'deki) durumu iyileştirmeliyiz ve İsrail ikinci maddeyi (insan hakları şartı) ihlal ediyor." şeklindeki ifadeleri, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ana gündem maddelerinden birini oluştururken AB’nin bu hususta hangi yolu izleyeceği merak ediliyor. 

Anlaşmanın tamamen askıya alınması oy birliği gerektiği için beklenmemekle birlikte kültür, araştırma, siyasi diyalog, teknoloji ve serbest ticaret gibi çeşitli başlıkları içeren anlaşmanın “nitelikli çoğunluk” gerektiren hükümlerinin askıya alınması olası görünüyor. 

İrlanda, Slovenya ve İspanya, Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasını desteklerken Macaristan, Almanya, Avusturya ve  Çekya’nın da aralarında bulunduğu bir grup ülkenin ise bu karara karşı çıktığı biliniyor.  

Kallas, toplantı öncesi yaptığı basın açıklamasında Gazze’deki durumu “felaket” olarak niteledi ve “Gazze’deki durum gerçekten iyileşmediği sürece hepimiz yeterince şey yapmamışız demektir.” ifadelerini kullandı.  

AB Dışişileri Bakanlar Toplantısı’na başkanlık eden Kallas, AB-İsrail arasındaki temaslar sonrasında Tel Aviv’in Gazze’deki durumu iyileştirmek için adımlar attığını hatırlatarak, meselenin anlaşmaya varılması değil, bunun uygulanması olduğunu beyan etti.  

Gazze’de “elektrik hatlarının yeniden inşası, su sağlanması, sınır kapılarının açılması ve insani yardım taşıyan daha fazla kamuoyunun bölgeye ulaşması” gibi olumlu işaretlerin olduğunu belirten Kallas, "Ancak elbette sahadaki insanlar için gerçek bir iyileşme tespit etmek adına daha fazlasını görmemiz gerekiyor." dedi. 

Kallas, İsrail’e yaptırım seçeneklerini üye devletlere sunduğunu vurgularken "Bu konuda bir tartışma yapacağız ancak tartışmanın nasıl gideceğini tahmin edemiyorum. Sanırım son tartışmamızda ana odak noktamız sahadaki insanların durumunu gerçekten iyileştirmemiz gerektiğiydi. Ana hedef buydu." ifadelerini kullandı. 

Yaptırımlarla ilgili olarak üye ülkeler on başlık üzerinde duruyor. Söz konusu başlıklar arasında İsrailli yasadışı yerleşimler için vizesiz seyahatlerin askıya alınması ve yerleşimlerden yapılan ithalatın engellenmesi de yer alıyor.  

 

Kaynak: Star, NTV 

Yayına Hazırlayan: Esin Çoştu 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA