İstanbul’da “18. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı” Sona Erdi: İnsansız Sistemler ve Yeni İş Birlikleri Gündemdeydi

Konferansı'na katılan NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Giuseppe Cavo Dragone'nin Türkiye ile ilgili şu açıklamaları dikkat çekti: "Türkiye, güçlü bir dayanak, güçlü bir referans, güçlü ve güvenilir bir müttefik. Türkiye, İttifak için çok şey yapıyor. İttifakın ikinci (en büyük) ordusu. Bunu göz ardı edemeyiz. Bu, bir şey ifade ediyor. Türkiye'nin silahlı kuvvetlerinin harbe hazırlık durumu ve verimliliği şüphesiz en üstte"

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Levent’te bulunan Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen “18. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı” başarıyla tamamlandı. Konferansın kapanışında konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, toplantının bölgesel askeri iş birliğini derinleştirme açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Konferansa; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Karadağ’dan Genelkurmay Başkanları veya temsilcileri ile gözlemci ülkeler Slovenya ve Hırvatistan'ın temsilcileri katıldı. NATO Askeri Komite Başkanı ve NATO Napoli Müşterek Kuvvet Komutan Yardımcısı da konferansa misafir olarak iştirak etti.

Orgeneral Gürak, konuşmasında konferansın ana gündeminin “insansız askeri sistemlerin geleceğin harekât konseptlerine etkisi” olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, Türkiye tarafından kurulması planlanan “NATO İnsansız Sistemlere Karşı Koyma Mükemmeliyet Merkezi” hakkında da katılımcılara bilgi sunuldu.

Ayrıca konferansta; Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştirilen silahlı çatışma hukuku kursu, özel kuvvetler eğitimi ve bilgisayar destekli komuta merkezi tatbikatlarının sonuçları değerlendirildi. Önceki konferansta alınan kararların uygulanma durumu gözden geçirilirken, koordinasyon grubu ve alt çalışma gruplarının yıllık raporları da oybirliğiyle onaylandı.

Toplantının sonunda, katılımcı ülke temsilcileri tarafından mevcut askeri iş birliği alanlarının genişletilmesi ve yeni iş birliği fırsatlarının yaratılmasına dair kararlılık yeniden teyit edildi. Gözlemci ülkelerin ve NATO temsilcilerinin de katkı sunduğu konferans, bölgesel güvenlik mimarisine katkı sağlayan önemli bir platform olarak değerlendirildi.

Konferansın sonunda tüm üye ülke Genelkurmay Başkanları ortak bildiri metnine imza attı. Ayrıca, 2026 yılında düzenlenecek 19. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın Atina’da yapılacağı kararlaştırıldı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA