İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının fonlardaki manipülasyon iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturmada yeni gelişmeler yaşandı. Soruşturmada şüpheli sayısı 217’ye, tutuklu sayısı 85’e yükselirken, 98 şüpheli hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı.
Başsavcılığın eylemlerin örgütlü suç kapsamında değerlendirildiğini açıklamasının ardından, adli işlem gören şüphelilerin yaklaşık yüzde 90’ının elde ettikleri haksız kazancı iade etmek istediğini savcılık sorgularında beyan ettiği belirtildi.
Şüphelilerin, Sermaye Piyasası Kanunu'nun piyasa dolandırıcılığı suçunu düzenleyen 107. maddesinin 3. fıkrasındaki pişmanlık hükümlerinin kendileri hakkında da uygulanmasını talep ettiği aktarıldı. Buna göre, soruşturma başlamadan önce elde edilen menfaatin iki katının Hazineye iade edilmesi halinde ceza verilmemesi, soruşturma aşamasında ödeme yapılması halinde cezada yarı oranında, kovuşturma aşamasında hüküm verilinceye kadar ödeme yapılması halinde ise üçte bir oranında indirim uygulanması öngörülüyor.
Öte yandan Başsavcılığın MASAK’a gönderdiği müzekkereyle soruşturmada adı geçen holdinglerin alt şirketlerine ilişkin mali verilerin de talep edildiği bildirildi. Şirket yöneticilerinin 2024’ten bugüne kadar gerçekleştirdiği yurt dışı para ve kripto varlık transferleri ile para giriş-çıkışlarının ham verilerinin incelenmesi istendi.
İncelemenin şirket yöneticilerinin yanı sıra birinci derece yakınlarını da kapsayacağı, para ve kripto varlıkların yanı sıra gayrimenkul alım, satım ve devir işlemlerinin de araştırılmasının talep edildiği belirtildi.
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın fondaki yatırımlarından ana para dışındaki 1 milyar 860 milyon lirayı gönüllülük esasına göre TMSF’nin isteğe bağlı iade hesabına gönderdiği, söz konusu iadenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının izniyle gerçekleştirildiği kaydedildi.
Kaynak: Haber7
Diğer İçerikler