İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İran ve Türkiye hem komşu hem de dost iki ülkedir. İki ülke arasındaki ilişkiler tarih boyunca kardeşçe olmuştur” ifadelerini kullandı. Arakçi ayrıca, İsrail bağlantılı unsurlar tarafından yönlendirildiğini iddia ettiği İran’daki terör olayları sırasında Türkiye’nin sergilediği dayanışma için teşekkür ederek, Ankara’nın bu süreçte Tahran’ın yanında durduğunu belirtti.
“ABD ve İran Müzakere Masasına Dönmeli”
Arakçi, bölgedeki gerilimin düşürülmesi için diplomasi vurgusu yaparak, ABD ile İran’ın yeniden müzakere masasına oturması gerektiğini ifade etti. İran’ın adil ve dengeli bir müzakere sürecine açık olduğunu kaydeden Arakçi, diyalog kanallarının kapatılmasının bölgeyi daha büyük krizlere sürükleyeceği uyarısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Türkiye’nin sorunların barışçıl yollarla çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu yineledi. Fidan, İsrail’in ABD’yi İran’a yönelik bir askerî müdahaleye ikna etmeye çalıştığını gözlemlediklerini belirterek, bunun bölgesel istikrarı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Fidan, İran’ın diplomatik süreçlere açık olduğunu ve adil bir müzakere zemininden yana tavır sergilediğini de dile getirdi.
“İsrail Yayılmacı Politikalarından Vazgeçmeli”
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Türkiye’nin bölge çıkarlarını önceleyen yaklaşımını desteklediklerini ifade ederek, İsrail’in yayılmacı politikalarına son vermesi gerektiğini söyledi. Arakçi, bölgedeki krizlerin derinleşmesinde İsrail’in saldırgan tutumunun önemli bir rol oynadığını savundu.
Bakan Fidan da yaptığı değerlendirmede, bölgede herkesin birbirinin sınırlarına saygı gösterdiği bir düzenin tesis edilmesi gerektiğini belirtti. İsrail’in bölgedeki saldırılarının, Tel Aviv yönetiminin yayılmacı hedeflerinin açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Fidan, Türkiye’nin İran’a yönelik herhangi bir askerî müdahaleye karşı olduğunu net şekilde vurguladı.
Diplomasi ve İç İşlerine Müdahale Karşıtlığı Vurgusu
Fidan ayrıca, İran’ın iç meselelerinin dış müdahaleler olmaksızın, İran halkı tarafından barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin bu süreçte müzakere ve diplomasi çizgisini savunduğunu kaydetti.
Görüşmede tarafların, bölgesel istikrarın korunması, çatışmaların önlenmesi ve diplomatik kanalların açık tutulması konusunda ortak bir yaklaşım sergilediği ifade edildi.
Diğer İçerikler
Sky News Arabia’ya Konuşan Hakan Fidan’dan ABD’ye Uyarı: “İran’ı Venezuela’ya Çevirme..
Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu Brüksel'de ABD ve 5 Ülkenin Genelkurmay Basķanlarıy..
Cumhur İttifakının Liderleri Suriye ve Filistin Başta Olmak Üzere Gündemi Değerlendir..
Bakan Fidan’dan Peş Peşe Bölge Diplomasisi: Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan ile Görüş..