Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı ve basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından iki lider, geniş bir heyetin katıldığı çalışma yemeğinde de bir araya geldi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve diğer üst düzey yetkililer eşlik etti.
Erdoğan ve Burhan’ın toplantısında, Türkiye-Sudan ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler masaya yatırıldı. Erdoğan, Sudan ile iş birliğinin ticaret, tarım, savunma sanayii ve madencilik gibi birçok alanda ilerletileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Sudan’daki devam eden çatışmaların dünyanın en büyük insani krizlerinden birine yol açtığını vurguladı. Özellikle El Feşir bölgesinde insanlığa karşı suç teşkil eden eylemlerin yaşandığını belirten Erdoğan, bu tür eylemleri engellemek için ciddi ve kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Türkiye’nin Sudan’da huzur, istikrar ve toprak bütünlüğünün korunmasını arzuladığını, çatışmaların durdurulmasına yönelik ateşkesin sağlanması ve Sudanlılar arasında kalıcı barışın tesis edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu çabaların yürütülmesinde Türkiye’nin insani kriz karşısında yardımlarını artıracağı da belirtildi.
Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin Sudan halkının ihtiyaçlarını insani yardımlar yoluyla karşılamaya devam edeceğini ve iki ülke arasındaki iş birliğini stratejik alanlarda daha da güçlendireceğini dile getirdi.
Diğer İçerikler