Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Themistoklis Demiris ile görüştü. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, geçen hafta gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler kapsamlı şekilde değerlendirildi. Taraflar, iki ülke arasındaki mevcut sorunların çözümüne yönelik atılabilecek adımları da ele aldı.
Ege ve NATO Güvenliği Masadaydı
Kalın ile Demiris arasındaki görüşmede Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, NATO güvenliği ve iki ülkenin istihbarat servisleri arasındaki işbirliği önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.
Terörle mücadele, organize suç örgütleri, yasa dışı göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele konuları da görüşmede değerlendirildi.
Türkiye ve Yunanistan’ın coğrafi konumları ve NATO üyelikleri nedeniyle söz konusu alanlardaki işbirliğinin bölgesel güvenlik açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.
ABD-İran Savaşı ve Suriye’deki Gelişmeler Ele Alındı
İki istihbarat başkanının görüşmesinde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin ötesindeki bölgesel krizler de gündeme geldi.
ABD-İran savaşı, Suriye’deki yeni dönem ve Libya’nın siyasi birliğine ilişkin gelişmeler değerlendirilirken, bölgesel istikrarı etkileyebilecek gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Filistin meselesi ile İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki uygulamaları da görüşmenin gündeminde yer aldı. İsrail’in Suriye ve Lübnan’a yönelik saldırıları da ele alınan diğer bölgesel başlıklar arasında bulundu.
Terör ve Organize Suçlarla Mücadelede İşbirliği Artırılacak
Görüşmenin önemli başlıklarından birini Türkiye ve Yunanistan’ın terör ve organize suç örgütlerine karşı yürüttüğü mücadele oluşturdu.
Taraflar, bu alanlarda son dönemde yakalanan işbirliği ivmesinin artırılarak devam ettirilmesi ve ilişkilerin daha stratejik bir boyuta taşınması gerektiği konusunda ortak görüşe vardı.
Yasa dışı göç ve insan kaçakçılığıyla mücadelede de iki ülkenin istihbarat servisleri arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çekildi.
İstihbarat Servisleri Yakın İşbirliğini Sürdürecek
MİT Başkanı İbrahim Kalın ile EYP Başkanı Themistoklis Demiris, görüşmenin sonunda ikili ve bölgesel meselelerde iki ülkenin istihbarat servisleri arasındaki doğrudan temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.
Diğer İçerikler