Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Temsilcilerinin Öcalan’la Yaptığı Görüşme Tutanaklarının TBMM Komisyonu’nda Okunduğu Belirtildi

TBMM bünyesindeki Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 19. toplantısında, 24 Kasım 2025’te Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeye dair MİT tarafından tutulan “özet tutanak” okundu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 19’uncu toplantısı, 4 Aralık tarihinde TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, 24 Kasım’da heyet olarak gerçekleştirilen İmralı ziyareti sonrası hazırlanan 4 sayfalık özet tutanağın komisyonda okunduğu açıklandı.

Görüşmeye katılan milletvekilleri Hüseyin Yayman (AK Parti), Feti Yıldız (MHP) ve Gülistan Kılıç Koçyiğit (DEM Parti) tarafından yapılan sunumda, Öcalan’ın görüşmede “silahlı mücadeleden uzaklaşıp siyasi yöntemleri benimsediği, örgütün silah bırakması gerektiği” yönündeki ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Tutanak özetine göre Öcalan, “tüm önceki sözlerinin arkasında olduğunu” vurguladı, silah bırakma çağrısına destek verdiğini ve zihinsel anlamda da “silahlı mücadele anlayışının terk edilmesi gerektiğini” ifade etti.

Komisyon Başkanı Numan Kurtulmuş, görüşmelerde TBMM’den stenografın yer almadığını; ziyaretin MİT koordinasyonunda yapıldığını belirtti. Komisyonun, İmralı ziyaretinde konuşulan tüm konuları — istisnasız — üyelerle paylaşacağını ifade etti.

Komisyon ayrıca, artık “dinleme” faslının sona erdiğini, önümüzdeki sürecin “raporlama ve öneri” aşamasına geçileceğini duyurdu.

Toplantıda özellikle “özerklik, ayrı devlet ya da federasyon” taleplerinin gündeme gelmediği bildirildi; 27 Şubat 2025 çağrısında bu tür yapıların yer almadığı anımsatıldı. Öcalan’ın bu doğrultuda “ayrı devlet ya da federasyon talebi olmadığını” kabul ettiği ifade edildi.

Komisyonun bundan sonraki aşamada hazırlayacağı raporun, “terör saldırılarının sona erdirilmesi, toplumsal barış, güvenlik ve demokrasi” temaları çerçevesinde şekilleneceği açıklandı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA