4 gün süren Pakistan-Hindistan Savaşı sırasında çok sayıda Hindistan’a ait savaş uçağı ve İHA’nın elektronik harp teknikleri ile Pakistan tarafından düşürüldüğü ve bu sistemlerin Türkiye tarafından sağlandığı iddiaları uluslararası medyada sıklıkla vurgulandı.
İddiaların doğruluğu teyid edilmezken gözler Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2018 yılında gündemine aldığı “Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi” ne çevrildi.
Ağustos 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında, “Elektronik Harp Özel Görev Uçakları geliştirilmesi amacıyla Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi” sözleşmesi imzalanmıştı. ASELSAN ve TUSAŞ’ın birlikte yürütecekleri proje ile yerli imkânlarla yapılacak 4 adet HAVA SOJ sisteminin 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine girmesi hedeflenmişti.
HAVA SOJ sisteminin özelliği
HAVA SOJ sistemiyle, Kanada yapımı Bombardier Global 6000 tipi uçak üzerinde pek çok elektronik harp kabiliyeti bir araya getirilerek düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması ve aldatılması, savaş uçaklarımızın güvenli bir şekilde operasyon yapabilmesi hedeflenmektedir.
Türk Hava Kuvvetlerinin dış tehditlere karşı gerçekleştirilebilecek hava taarruz harekâtlarında kullanacağı Bütünleşik Hava SOJ Sistemi, düşmanın her türlü radar ve haberleşme imkânının tehdit bölgesine girmeden tespit edilmesini, karıştırılmasını ya da aldatılmasına olanak veriyor.
Görev planlamasını, icrasını, görev sonrası analizlerini, uçak ve görev sistemi işletme/idame/bakım hizmetlerini hayata geçirecek yetenekleri sağlayacak olan sistem, temel olarak iki ana unsurdan oluşuyor:
Hava SOJ Sistemi (Görev Sistemi entegre edilmiş hava platformu)
Planlama ve Eğitim Merkezi (yer/görev destek unsurları)
Hava SOJ Sistemleri görevlerini yerdeki Planlama ve Eğitim Merkezi ile koordineli gerçekleştirir. Düşman hava savunma radar ve muhabere sistemlerini baskılayarak dost muharip uçaklarının taarruz görevlerini emniyetli şekilde yerine getirmesine imkan verir. Dost muharip uçaklar düşman hava sahasına Hava SOJ uçağının oluşturduğu emniyetli koridorlardan giriş ve çıkış yaparak hedeflenen taarruz görevlerini yerine getirebilir.
Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan Hava SOJ sistemleri hizmete girdiğinde Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza bölgemizde ve dünyada hava üstünlüğü kazandıracak. Sistemin sahip olduğu kabiliyetler, önemli bir caydırıcılık unsuru katacağı için ülkemizin etkin ve aktif bir dış politika izlenmesi hedefine katkı sağlayacak.
Hava SOJ projesine yönelik testlerin sürdüğü biliniyor. 2025 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine girmesi beklenmektedir.
Kaynak:
https://www.millisavunma.com/hava-soj-elektronik-harp-ucagi/
https://www.savunmatr.com/tusastan-hava-soj-icin-yeni-ucak-tedariki/
Diğer İçerikler