Rusya’dan İran’ın Nükleer Programı Konusunda Farklı Bir Teklif

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS Zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunun Rusya’da işlenip tekrar İran’a gönderilmesini içeren bir iş birliği teklifinde bulundu. “Bu teknolojileri paylaşmaya hazırız” dedi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17. BRICS Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı basın toplantısında, İran’ın nükleer programına ilişkin önemli mesajlar verdi. Lavrov, İran’a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Lavrov, “Bu alanda teknolojik imkanlara sahibiz. Bu teknolojileri paylaşmaya hazırız.” diyerek İran’la daha yakın nükleer iş birliği mesajı verdi. Öneriye göre, İran’ın zenginleştirdiği fazla uranyum Rusya’ya taşınarak burada işlenecek, ardından nükleer enerji üretiminde kullanılmak üzere İran’a geri gönderilecek.

ABD’nin daha önce İran nükleer anlaşmasından çekildiğini hatırlatan Lavrov, bu gelişmeyle birlikte İran’ın zenginleştirme faaliyetlerine dair yükümlülüklerinin ortadan kalktığını vurguladı. “Şimdi ise bu yeniden tartışılıyor.” diyerek Batı’nın tutumunu sorguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) da eleştiriler yönelten Lavrov, ajansın İran’la ilgili değerlendirmelerinin muğlak olduğunu ve bazı ülkelerin çıkarlarına alet edilmemesi gerektiğini belirtti. “UAEA, kendisine verilen yetkilere sıkı sıkıya bağlı kalacağına dair güvence vermelidir.” dedi.

Lavrov ayrıca NATO’nun genişleme politikalarının ittifak içindeki faydadan çok anlaşmazlık yarattığını savundu. “Gemide isyan çıkabilir.” ifadesiyle, ittifak içindeki fikir ayrılıklarına dikkat çekti. Uluslararası ilişkilerde giderek daha fazla ülkenin ulusal çıkarları doğrultusunda bağımsız hareket etmeye başladığını da söyledi.

Son olarak BM Güvenlik Konseyi’nin yapısına değinen Lavrov, Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin yeterince temsil edilmediğini savundu. “Batı, uluslararası arenada hak ettiğinden fazla sandalye sahibi.” diyerek BM’de reform çağrısını yineledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA