Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, ülkede akaryakıt fiyatlarında gerçekleştirilen son artışların ardından yeni düzenlemeleri açıkladı.
Suriye Petrol Şirketi Üst Yöneticisi Yusuf Kablaavi ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Beşir, vatandaşların üzerindeki ekonomik yükün hafifletilmesi amacıyla sübvansiyonlu motorinin litre başına 115 Suriye lirasından, verilen dolar karşılığıyla yaklaşık 0,94 dolardan satılacağını bildirdi.
Karar, 13 Eylül’de açıklanan ve petrol ürünlerinde yüzde 25 ila 40 arasında fiyat artışına yol açan geçici fiyat listesinin özellikle ülkenin doğu ve kuzey bölgelerinde tepkilere neden olmasının ardından geldi.
Sübvansiyonlu Motorin 115 Suriye Lirasından Satılacak
Enerji Bakanı Beşir, yeni sistem kapsamında tek tip motorin uygulaması yerine kullanım alanlarına göre farklı özellik ve fiyatlarda ürünlerin piyasaya sürüleceğini açıkladı.
Isınma ve tarım başta olmak üzere devlet desteğinden yararlanması öngörülen alanlarda kullanılacak motorinin litre fiyatının 115 Suriye lirası olacağını belirten Beşir, ulaştırma, üretim ve hizmet sektörlerine uygun motorinin ise litre başına 150 Suriye lirasından satılacağını söyledi.
Şara ile Yapılan Görüşmenin Ardından Yeni Karar
Beşir, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile çarşamba günü bir araya geldiğini ve görüşmede enerji maliyetlerinin vatandaşlar üzerindeki etkisini azaltabilecek alternatiflerin değerlendirildiğini belirtti.
Bu görüşmeler sonucunda farklı kullanım alanlarına göre farklı motorin türlerinin piyasaya sunulması önerisinin kabul edildiğini ifade eden Beşir, “Enerji fiyatlarındaki artışın vatandaşların yaşamına, tarım, üretim ve hizmet sektörlerine doğrudan yansıdığının farkındayız.” dedi.
Beşir, bakanlığın sorumluluğunun yalnızca petrol ürünlerini temin etmek olmadığını, vatandaşların üzerindeki yükü azaltacak çözümler üretirken enerji arzının devamlılığını sağlamayı da kapsadığını söyledi.
Günlük 35 Bin Varil Kapasiteli Rafineriler Yeniden Açılacak
Şam yönetiminin aldığı bir diğer önemli karar ise yerel petrol işleme kapasitesinin artırılması oldu.
Beşir, Suriye Petrol Şirketinin yönetim ve denetimi altında faaliyet gösterecek bir grup yerel elektrikli rafinerinin yeniden devreye alınacağını açıkladı. Bu tesislerin toplam ham petrol işleme kapasitesinin günlük 35 bin varile kadar ulaşacağı belirtildi.
Rafinerilerde işlenen petrol ürünleri ise ülkenin farklı vilayetlerinde belirlenecek akaryakıt istasyonları üzerinden tüketicilere ulaştırılacak.
Suriye Petrol Şirketi Üst Yöneticisi Yusuf Kablaavi, gerekli teknik ve idari hazırlıkların tamamlanmasının ardından uygulamanın önümüzdeki günlerde başlamasının beklendiğini söyledi.
Suriye Aylık 140 Milyon Dolarlık Gaz Alıyor
Enerji Bakanı, Suriye’nin enerji sektörünün karşı karşıya bulunduğu mali yük hakkında da bilgi verdi.
Beşir’in açıklamasına göre Suriye, farklı ülkelerden günlük yaklaşık 5,3 milyon metreküp doğal gaz ithal ediyor. Elektrik üretiminde kullanılan bu gazın ülkeye aylık maliyeti yaklaşık 140 milyon doları buluyor.
Bakan, mevcut ekonomik koşullarda devlet hazinesinin daha fazla yük üstlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Elektrik faturalarının ödenmemesi, şebekeye yönelik usulsüz müdahaleler ve petrol ürünlerinin satışından kaynaklanan zararların da enerji sektöründeki yatırımları olumsuz etkilediğini belirten Beşir, Suriye Elektrik Şirketinin mali kayıplarının arttığını söyledi.
“Serbest Piyasa Sistemine Geçiyoruz”
Beşir, enerji fiyatlarındaki değişiklikleri Suriye ekonomisinde yürütülen daha kapsamlı dönüşümle de ilişkilendirdi.
“Devlet, sosyalist ekonomi sisteminden serbest piyasa sistemine geçiş politikası benimsedi. Bunun beraberinde getirdiği zorlukların farkındayız.” diyen Beşir, hükümetin ekonomik dönüşüm sırasında vatandaşların karşı karşıya kaldığı mali baskıyı azaltmaya çalışacağını ifade etti.
Fiyat Artışları Tepkilere Neden Olmuştu
Petrol Ürünleri ve Maden Kaynakları Fiyatlarını Belirleme Daimi Komitesi, 13 Eylül’de petrol ürünlerine yönelik yeni ve geçici fiyat listesini yayımlamıştı.
Yeni fiyatların yüzde 25 ila 40 arasında artış içermesi özellikle ekonomik koşulların ağır olduğu Suriye’nin doğu ve kuzey bölgelerinde tepkilere yol açmıştı.
Enerji Bakanlığı ise fiyat artışlarının küresel piyasalardaki petrol ürünleri maliyetlerinin yükselmesi ve Banyas Rafinerisinin yaklaşık iki aylık kapsamlı bakıma alınması nedeniyle gerçekleştirildiğini açıklamıştı.
Rafinerinin devre dışı kalması Suriye’nin hazır petrol ürünleri ithalatına olan ihtiyacını artırırken Şam yönetimi fiyat düzenlemesinin geçici olduğunu savunmuştu.
Beşir, Banyas Rafinerisinin yeniden faaliyete geçmesi ve ülke içindeki petrol üretiminin artırılmasıyla petrol ürünlerinin fiyatlarında olumlu yönde değişiklik yaşanmasını beklediklerini söyledi.
Kaynak: Şarkul Awsat
Diğer İçerikler