Doğalgaz ve Güneş Enerjisinde 5 Bin Megavatlık Dev Proje
Anlaşma kapsamında oluşturulan uluslararası konsorsiyum, Suriye’nin Treyfi, Zeyzun, Deyrizor ve Mıharde bölgelerinde toplam 4 bin megavat kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santralleri ile Vidyan el-Rabii bölgesinde 1.000 megavatlık güneş enerjisi santrali inşa edecek. Santrallerin kademeli olarak faaliyete geçmesi planlanırken, doğalgaz santrallerinin üç yıl, güneş enerjisi tesisinin ise iki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Projeyle birlikte Suriye’de yılda yaklaşık 35 milyar kilovat saat elektrik üretimi sağlanarak ülkenin enerji ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanmış olacak. Yatırımın yalnızca enerji arz güvenliğini değil, çevresel sürdürülebilirlik ve bölgesel kalkınmayı da desteklemesi bekleniyor.
“Enerji Sektöründe Dönüm Noktası”
Törende konuşan Suriye Enerji Bakanı Muhammed Beşir, “Suriye enerji tarihinde bir dönüm noktasına şahitlik ediyoruz. Bu anlaşma, savaşın yıktığı altyapıyı yeniden ayağa kaldırmanın yanı sıra, bölgesel iş birliği ve temiz enerji vizyonumuza büyük katkı sağlayacak,” dedi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi olan Tom Barrack da törende yaptığı açıklamada, “Başkan Donald Trump 13 Mayıs'ta Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırarak cesur bir karar aldı. ABD yönetiminin tüm çabaları, yeni Suriye hükümetinin kalkınması içindir. Dört ülkenin bayraklarının yan yana dalgalanması bizim için kıymetlidir,” ifadelerini kullandı.
Kalyon Holding: “Suriye’deki İlk Adımımız”
Törende konuşan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, şirket olarak Türkiye’de ve yurt dışında dev projelere imza attıklarını, şimdi de Suriye’de ilk yatırımlarını gerçekleştirmekten gurur duyduklarını söyledi. “Suriye’de yaklaşık 5 bin megavat kurulu güce sahip enerji üretimi için anlaşma imzaladık. Bu, bizim Suriye’deki ilk işimiz. Devamında havalimanı ve altyapı projeleriyle burada olmaya devam edeceğiz,” dedi.
Kalyoncu, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’de Karapınar GES ve Kalyon PV gibi yatırımlarla önemli başarılara imza attıklarını hatırlatarak, “Yenilenebilir enerjiye bugüne kadar 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptık, önümüzdeki üç yılda 1 milyar dolardan fazla yatırım daha planlıyoruz,” diye konuştu.
"Suriye’nin Geleceği Parlak, İşbirliğimiz Güçlü"
Cemal Kalyoncu, Avrupa ve ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların kalkmasını da "önemli bir gelişme" olarak değerlendirdi. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın kendilerini bizzat bu projeye davet ettiğini belirten Kalyoncu, "Suriye’nin geleceğini parlak görüyoruz. Sahip olduğumuz mühendislik kapasitesi, yönetim deneyimi ve çözüm odaklı yaklaşımımızla başarılı projeler çıkaracağımıza inanıyoruz," dedi.
Diğer İçerikler