Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında aylardır süren müzakerelerin ardından entegrasyon sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. SDG bünyesinden oluşturulan dört askeri tugayın resmi olarak Suriye ordusunun askeri yapısına dahil edildiği açıklandı.
Suriye Savunma Bakan Yardımcısı Sipan Hamo, Kürt haber ajansı Hawar’a yaptığı açıklamada, söz konusu birliklerin Kobani, Haseke, Kamışlı ve Derik bölgelerine konuşlandırıldığını söyledi. YPG’nin kurucu isimlerinden biri olan Hamo, Şam yönetimi ile yapılan anlaşmanın ardından savunma bakan yardımcılığı görevine getirilmişti.
Mart ayında taraflar arasında varılan anlaşma kapsamında SDG unsurlarının devlet kurumlarına katılması, kritik altyapının kontrolünün merkezi yönetime devredilmesi ve bölgedeki idari yapıların Şam’a bağlanması kararlaştırılmıştı. Anlaşmada ayrıca Savunma Bakanlığı komutası altında görev yapacak Kürt ağırlıklı yeni tugayların oluşturulması da yer aldı.
SDG lideri Mazlum Abdi de daha önce yaptığı açıklamada örgütün tamamen feshedilmeyeceğini ancak dört tugay halinde Suriye ordusuna entegre edileceğini belirtmişti.
Son haftalarda SDG’nin kontrol noktalarını kaldırmaya ve bölgedeki hapishanelerin denetimini Suriye hükümetine devretmeye başlaması, entegrasyon sürecinin sahada da uygulanmaya başladığı şeklinde yorumlandı.
Kaynak: SDG güçleri Suriye ordusuna katılmaya başladı
Diğer İçerikler